ANNONS FRÅN UPPSALA UNIVERSITET
”Finns både bra och dåliga förnybara energikällor”
Elektricitet är en förutsättning för det moderna samhället och möjligheten till utveckling. Med den rådande elbristen har strålkastarljuset riktats mot frågan om framtidens elproduktion – men hur ska den produceras och fördelas?
– Att vi idag befinner oss i en elkris beror på Sveriges naivitet. Vi inser inte att energin vi idag förbrukar inte är oändlig och något vi kan ta för givet, säger Mats Leijon, professor i elektricitetslära.
Redan år 2000, under sitt installationsföredrag vid Uppsala universitet, nämnde han behovet av en mångfaldig elproduktion. Hans uppfattning är att fokus ska vara inställt på förnybara energikällor, men samtidigt inte överskatta solenergi och vindkraft. I stället trycker han på behovet av fler lösningar som producerar el under majoriteten av årets 8 760 timmar. Ett sådant förslag är geotermi – det vill säga naturliga energisamlingar i jordens medelpunkt. Ett annat är våg- och strömenergi, som till skillnad från vattenkraften som inte kräver vare sig dammar eller uteslutande sötvatten.
– Vi borde ta vara på de stora strömmarna ute i haven som är drivna av jordrotationen. De har stora energimängder som man kan ta vara på, säger Mats Leijon.
Men att tro att dessa kommer kunna ersätta kärnkraftverken anser han inte är en realistisk verklighet.
– I kombination kan man ha hittat en lösning, men att försöka lobba för en enskild källa är korkat. Att få i gång de nedstängde kärnkraftverken är viktigt för att både hjälpa Europa och den svenska befolkningen. Annars finns risken att ingen vill köpa elbilar eller konsumera el, vilket hade varit förödande.
Att Sverige en dag kommer kunna säkra en egen elförsörjning tror Mats Leijon är möjligt, men säger att det kräver en beslutsamhet:
– Vi kommer behöva göra ett ordentligt omtag i energistrategin. Det är en förutsättning för landets välstånd och utveckling.