ANNONS FRÅN SEK SVENSK ELSTANDARD

Experten: Företag följer utdaterad standard

Nu har standarden för elinstallationer uppdaterats. För företag som jobbar med el gäller det att följa den – annars riskerar de att utföra osäkra installationer.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

När vi anlitar företag för att genomföra elinstallationer i våra hem och på våra arbetsplatser räknar vi förstås med att deras installatörer har koll på läget. Enligt en expert på SEK Svensk Elstandard är det dock vanligt förekommande att företagen följer gammal standard.

– Eftersom det bara finns 11 000 exemplar av standarden som varit aktuell fram tills nu ute hos företagen har vi god anledning att tro detta. Lågt räknat finns det 20 000 aktörer i Sverige som behöver minst ett exemplar, säger Joakim Grafström som är teknisk expert på elinstallationer och skydd mot elchock på SEK Svensk Elstandard, organisationen som fastställer svensk standard inom elområdet.

Släpper ny standard och handbok

Att så många tycks avstå från att följa gällande standard tycker Joakim Grafström är illavarslande ur säkerhetssynpunkt.

– Vi har delat informationen med Elsäkerhetsverket, som blev oroliga över att svenska företag kan använda gamla lösningar. Följer företagen en gammal utgåva av standarden är det lätt att tänka sig att de också använder metoder som uppfyller en inaktuell standard, och då gör de en sämre installation. Det kan också vara så att den blir mindre säker, säger han.

I maj släpps SEK Svensk Elstandards uppdaterade standard och handbok för elinstallationer – Elinstallationsreglerna. Den består av den gällande standarden för projektering, montering och kontroll av elinstallationer samt förtydligande kommentarer. Installation av solceller och laddstolpar för elfordon är nya tekniker som har fått uppdaterade regler. Dessutom har terminologin i standarden arbetats om – gammalmodiga ord har bytts ut mot mer nutida.

Håll dig uppdaterad med de nya Elinstallationsreglerna.

”Kostar mer att ringa en konsult”

Enligt Joakim Grafström finns det inga bra argument för företag som utför elinstallationer att strunta i den nya utgåvan.

– En del klagar på att det är dyrt med standarder, men slår du ut kostnaden över de fem, sex åren som den här är aktuell blir det ingen stor summa. Det kostar mer i tidsåtgång att ringa oss eller en konsult varje gång man är osäker på vad som gäller, säger Joakim Grafström.

Om SEK Svensk Elstandard

SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation som är utsedd av regeringen att ansvara för all standardisering inom det elektrotekniska området i Sverige. SEK eftersträvar att engagera så många svenska företag och organisationer som möjligt i standardiseringsarbetet.