ANNONS FRÅN SEK SVENSK ELSTANDARD

Experten: ”Det krävs för att ställa om till smart industri”

Thomas Korsell, vd SEK Svensk Elstandard Foto: Jens Dahlborg

För att ställa om till en smart industri som är effektiv och konkurrenskraftig krävs det att svenska företag deltar i standardiseringsarbetet. Det menar SEK Svensk Elstandards vd Thomas Korssell, och pekar på många fördelar med deltagandet.

Publicerad Senast uppdaterad

Smart industri, eller Industri 4.0 som det också kallas, innebär att digitalisera industrin och genom detta förbättra och effektivisera produktionen genom att samla in mer mätdata och analysera den i digitala verktyg. Omställningen har påbörjats, men är långt från genomförd.

– Om Sverige ska fortsätta vara en nation i framkant, måste vi se till att ha en uppdaterad industri som hänger med i utvecklingen och är konkurrenskraftig, säger Thomas Korssell och fortsätter:

– Det är nu företag kan delta och påverka industristandarder som mest för framställningen av framtidens digitaliserade svenska industri. Och omställningen kommer att bli nödvändig, annars blir vi omkörda av andra länder.

I stora drag är syftet med smart industri att effektivisera och kostnadsbespara, utan att tumma på kvaliteten.

– Den digitala omställningen ger enorma möjligheter för industrin. Men för att lyckas, behövs standarder för att uppnå enhetlighet – från den minsta sensorn till databaser som hanterar big data, säger Thomas Korssell.

Läs mer om organisationens verksamhet.

Standardiseringsarbete lönsamt för industrin

Industrier som väljer att delta i standardiseringsarbetet har mycket att tjäna, menar Thomas Korssell.

– Först och främst får de vara med och påverka sin egen situation. De måste forma sitt behov och kommunicera det, så att de får vad de önskar. Genom standarder uttrycker de sina önskemål, som oftast är en effektiv, bra och lönsam industri.

SEK Svensk Elstandard är en branschintresseorganisation som verkar för industrin och samhället och är med och påverkar de tekniska reglerna – standarderna – med ett svenskt perspektiv. Detta gör de genom sitt medlemskap i den internationella elektrotekniska standardiseringsorganisationen IEC, där Sverige har cirka 400 aktivt deltagande personer som är med och utvecklar standarder i mer än 800 projekt. Ett projekt som rör omställningen till smart industri är IEC 62443, som behandlar Cyber Security – något som blir högst relevant då framtidens industri i mångt och mycket kommer att vara digitaliserad och automatiserad.

– Inom IEC har vi många tekniska kommittéer som är och blir involverade i arbeten kopplade till smart industri. Därför har man skapat en systemkommitté – Smart Manufacturing – som ska samordna arbetet. Det är en plattform där man kan skapa generella standarder som fungerar horisontellt. Det är ett nytt tankesätt som vi tror kan vara en framgångsrik väg. Här behöver vi fler svenska experter som deltar i arbetet, avslutar Thomas Korssell.

Fakta:

Alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet i SEK Svensk Elstandards tekniska kommittéer. SEK är en ideell organisation som drivs utan vinstintresse och är utsedd av regeringen att ansvara för all standardisering i Sverige inom det elektrotekniska området. Genom att aktivt delta i standardiseringsarbetet får man tillgång till all information och dokumentation inom sina teknikområden och kan påverka internationell standard. www.elstandard.se