ANNONS FRÅN VALNEVA SWEDEN AB
En komplett värdekedja skapar engagemang hos medarbetarna
Med hela värdekedjan på plats, från utveckling till marknadsföring, skapas engagemang hos medarbetarna. Detta har vaccinföretaget Valneva tagit fasta på. Här satsas också en hel del på ledarskap – men inte bara för cheferna.
De flesta som gjort lite längre resor känner igen läkemedlet Dukoral – drickvaccinet som skyddar mot kolera och diarré förorsakat av kolerabakterien. Det är inte lika många som vet att Dukoral tillverkas här i Sverige. På Valnevas site i Solna för att vara exakt. Förutom Dukoral utvecklas också nya vaccin, i samarbete med Valnevas siter i Frankrike och Österrike.
- Det kan komma ett internt projekt från Frankrike som vi ska utveckla vidare. Men vi har främst externa projekt och just nu jobbar vi med ett forsknings- och utvecklingsbolag med nisch inom terapeutiska vacciner mot cancer, säger Helena Pettersson, chef på CTM- avdelningen som utvecklar och producerar kliniskt prövningsmaterial. Ett liknande projekt som hon, och CTM-avdelningen inom Valneva, jobbat med är del av det världsomspännande Global Polio Eradication Initiative. Där hade Valneva ett kontraktsuppdrag som nu är slutfört och som, minst sagt, blev lyckat – på WHO:s agenda för att kunna producera vaccin som utrotar polio finns Valneva med som första företag.
På siten i Solna arbetar cirka 140 personer och här finns hela värdekedjan, allt från FoU och tillverkning till distribution, försäljning och marknadsföring.
– Helheten gör att vi känner ett större engagemang i vårt arbete, säger Jenny Melin, som är chef på API- tillverkningen.
På vilket sätt skapar det engagemang?
– Vi arbetar konstant med att sprida information internt om vad de olika avdelningarna jobbar med. På så sätt blir alla delaktiga i det som sker och man kan lätt se hur ens egen insats bidrar till helheten.
Jenny Melin påpekar att detta är lättare på en mindre site, såsom Valnevas, eftersom alla funktioner inte finns inom alla områden. Det uppmuntrar till samverkan, vilket också förstärks av arbetssättet på siten.
– Vi har varje morgon så kallade "pulsar" då vi kort summerar status för dagen. Beroende på vad som hänt tar vi det vidare till nästa steg där även ledningen är med. Här tar vi snabba beslut om vad som behöver göras och vem som ska göra det, det kan till exempel vara en avvikelse som måste utredas. Är man intresserad kan man hoppa på projektet, förklarar Jenny Melin.
Man satsar också stort på ledarskap på siten i Solna, och inte bara för cheferna. Just nu löper en utbildning som heter "Att vara ledare utan att vara chef".
– Oavsett vilken roll man har är man ledare, om inte för någon annan så för sig själv. Syftet med den här utbildningen är att få insikter kring sina egna och andras beteenden, säger Jenny Melin.
Eftersom Jenny Melin och Helena Pettersson är chefer har de inte gått just denna utbildning, men de berättar om den fina responsen de fått från sina team. De har kunnat använda insikterna för att till exempel effektivisera möten och säkerställa att alla tolkar information på samma sätt. Att kollegor från alla möjliga avdelningar går utbildningarna tillsammans har ytterligare en fördel enligt Helena Pettersson: – Det gör att man får träffa kollegor som man i vanliga fall inte träffar så ofta. Det är alltså inte bara bra för verksamheten – det blir också roligare att jobba.