ANNONS FRÅN RITTAL
En bransch i förändring: En stark historia och en öppen attityd är nyckeln till framtiden
Eftersom allt fler komponenter blir eldrivna har betydelsen av elkonstruktion ökat explosionsartat under de senaste åren. Branschen befinner sig i en stor förändringsfas där automatisering har blivit ett stort behov globalt sett - nya tekniska lösningar måste tillämpas på nuvarande manuellt arbete.
"Just nu håller hela den traditionella industrin på att digitaliseras. Och vi, liksom våra kunder, måste förändras för att anpassa oss till industri 4.0. Produkterna blir alltmer komplexa och skräddarsydda, men måste ändå automatiseras för att svara på trycket på time-to-market. Produktutvecklingsprocesserna för med sig enorma mängder information, vilket kräver datadrivna miljöer och arbetsmetoder för att få ut vinst av detta", säger Fredrik Wåhlstrand, vd för EPLAN och Rittal Scandinavia.
Svar på hela produktutvecklingskedjan
Det multinationella företaget Rittal har i årtionden utvecklat och tillverkat kvalitetslösningar för apparatskåp, kraftdistribution, klimatisering, IT-infrastruktur. Företaget har utökat verksamheten till automatiserade maskiner för panelbyggare, t.ex. håltagningsmaskiner och kabeldragningsmaskiner. Samtidigt har Rittals systerföretag EPLAN en programvaruportfölj som har vuxit under åren för att svara mot flera tekniska områden, t.ex. elektrisk, pneumatisk och hydraulisk konstruktion och kabeldesign.
Men i dagens miljö räcker det inte med bra produkter. Därför har Rittal och EPLAN gått vidare från att bygga elskåp och CAD-system till att utveckla heltäckande lösningar för hela den industriella värdekedjan. Konstruktionsmjukvaran kan idag integreras sömlöst i befintliga PDM- och ERP-system och tillverkningsmaskiner, t.ex. produkter från Rittals automationssystem.
"Vad Rittal och EPLAN har skapat tillsammans är möjligheten att effektivisera och kvalitetssäkra den industriella processen genom att maximera användningen av smarta data. Vi har sökt och svarat på de avgörande punkterna i kedjan från konstruktion till tillverkning. Till exempel för panelbyggare kan vi nu erbjuda en one-stop-lösning", förklarar Fredrik Wåhlstrand.
"Med integrationen från konstruktion till tillverkningsmaskiner kan man bland annat skapa en digital tvilling.
Virtuella prototyper och digitala tvillingar knyter samman alla processer från elkonstruktion till drift och underhåll med hjälp av avancerade digitala, moln- och AR-lösningar och tillverkningsmaskiner, sammanfattar Wåhlstrand processen.
Oundviklig övergång
Behovet av digitaliserade och automatiserade lösningar förväntas bara öka mer och mer. Övergången är ett faktum och den stora trenden bland kunderna är att effektivisera produktiviteten.
Rittal och EPLAN är fokuserade på att ligga i framkant av utvecklingen. "Vi är fysiskt närvarande på alla marknader, men vi kan också leverera information digitalt, vilket gör att våra kunder kan utnyttja den globaliserade världen bättre. Vi ser en utökad trend att integrera programvara mellan olika avdelningar och parter i industriella ekosystem. Vi ser positivt på framtiden och kommer att växa starkt tillsammans med våra kunder, avslutar Fredrik Wåhlstrand.
Läs mer om hur du kan optimera dina processer.