ANNONS FRÅN OMVÄRLDSBEVAKNING FRÅN SVENSK BYGGTJÄNST
Elolyckor kan ge nervskador
Kännedomen om att även till synes ofarliga elolyckor i ett senare skede kan ge bestående nervskador, är dålig inom såväl elbranschen som inom sjukvården
I rapporten ”Elolyckor under 2016” framkommer att tre personer omkom och att 416 skadades i samband med elolyckor under förra året. I sju fall av tio har elolyckorna uppkommit bland yrkesverksamma genom ett felbeteende i elarbetet.
Fler olyckor inom elnät och elförsörjning
De flesta elolyckor under 2016 har skett inom verksamheterna elnät och elförsörjning. Vanligast är att personer omkommer av de skador de får när ström passerar igenom kroppen, så kallad strömgenomgång.
Kvarvarande nervskador och nedsatt känsel
I rapporten finns en studie kring symptom och nervskador efter en elolycka. Studien som gjorts av forskaren Lisa Rådman, visar att kvarstående symptom efter elolyckor kan vara nedsatt känsel i händerna, framför allt förmågan att känna värme, kyla och även smärta. Övriga tester visar på nervskador såsom nedsatt förmåga att identifiera föremål med endast känsel samt nedsatt finmotorik.
Förbättrad säkerhetskultur
Lisa Rådman vill med sin studie visa på att en förbättrad säkerhetskultur på arbetsplatserna skulle innebära att flera rapporterade om elolyckor samt att man också skulle få en bättre kontroll över antalet personer som uppsöker sjukvård efter en elolycka.
Trots att man enligt Arbetsmiljöförordningen ska anmäla alla arbetsrelaterade olyckor till Arbetsmiljöverket, är det endast hälften som anmäls. Studien konstaterar att säkerhetskulturen där svenska elektriker arbetar brister framför allt i antalet rapporteringar efter en elolycka. Endast en fjärdedel av alla elolyckor ledde till en kontakt med sjukvården, då främst akutsjukvård.
Med Omvärldsbevakning från Svensk Byggtjänst kan du känna dig trygg med att du alltid får rätt information och kunskap om lagar, regler och ny teknik i rätt tid. Vår redaktion går igenom över 350 källor, analyserar och paketerar dagligen nyheter om lagar, regler, standarder och ny teknik som berör ditt verksamhetsområde.
Läs mer här: Omvärldsbevakning.
Text: Anna Hedenrud