ANNONS FRÅN ECT2

ECT2 erbjuder unik lösning för att rena vatten från evighetskemikalier

Den omdiskuterade kemikaliegruppen PFAS används flitigt inom industrin. Det, tack vare dess förmåga att bland annat vara smuts- och vattenavstötande. Forskning visar emellertid att PFAS är hälsofarligt och kan skada såväl människan som miljön runt omkring. Kemikalierna kan i synnerhet hittas i fabrikers processvatten och om det PFAS-förorenade vattnet inte hanteras hamnar kemikalierna i naturen. ECT2 erbjuder ett patenterat och innovativt reningssystem som gör att förorenat vatten kan renas till under detektionsgränsen för PFAS.

Publicerad Senast uppdaterad

Jeffrey Lewis är general manager för ECT2 i Sverige och har arbetat med PFAS-frågor sedan han år 2006 doktorerade i Quebec. ECT2 är ledande inom arbetet kring komplicerade föroreningar och arbetar bland annat för att rena vatten från PFAS, en grupp som består av cirka 4700 olika kemikalier.

- På ECT2 arbetar vi med att hitta de mest ekonomiska, effektiva och hållbara lösningarna kring reningen av PFAS-kontaminerat vatten, säger Jeffrey Lewis.

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och förekommer överallt i vår miljö. Stor exponering för PFAS kan dock innebära stora hälsorisker, en av de riskerna är att PFAS är cancerframkallande. Om PFAS-avfall inte hanteras kan kemikalierna hamna i vårt dricksvatten, vilket i sin tur kan vara direkt skadligt. Föroreningar av PFAS är emellertid väldigt svårhanterade eftersom kemikalierna är icke volatila och närmare omöjliga att bryta ner vilket gör reningen mycket komplex. PFAS används i alla möjliga industrier och hamnar efter produktion i så kallat processvatten. Vatten som industrierna i fråga inte kan släppa ut. En beprövad reningsprocess är med andra ord helt vital för att kunna säkerställa vatten fritt från PFAS.

Idag bedrivs omfattande forskning kring PFAS-föroreningar och vilka hälso- och miljörisker de medför. EU har antagit förslaget om ett nytt dricksvattendirektiv som bland annat innehåller juridiskt bindande gränsnivåer för PFAS. Lagen träder i kraft i januari år 2023 och har tagits fram för att framtidssäkra dricksvattenkvaliteten inom EU. Jeffrey Lewis är övertygad om att framtiden kommer att medföra ökade behov kring PFAS-sanering.

- PFAS kallas evighetskemikalier av en anledning, de bryts inte ner naturligt. Ju mer vi letar efter PFAS desto mer kommer vi att hitta. Det är väldigt tråkigt ur en miljö- och hälsosynpunkt men det innebär också att vi måste satsa ännu mer på hållbara saneringsmetoder. I framtiden kommer det finnas fler och fler projekt som behöver stöd vad gäller PFAS-hantering.

ECT2 jobbar aktivt för att ta fram hållbara metoder som i sin tur kan hantera nya typer av föroreningar. Någonting som är, och kommer att vara, en helt avgörande del i arbetet mot bland annat kontaminerat dricksvatten, grundvatten och processvatten.

Med över 20 installerade fullskaliga PFAS-reningsanläggningar i Australien och USA vill ECT2 nu erbjuda den svenska marknaden samma sak. Anläggningarna varierar mellan stora och små och tillverkas baserat på kundens behov.

Annonsinformation

Vill du komma i kontakt med ECT2? Hör av dig till Jeffrey Lewis på jklewis@ect2.se eller besök www.ect2.com.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se