ANNONS FRÅN BLEKINGE TEKNISKA HÖGSKOLA
Digitala tvillingar för industriell konkurrenskraft och innovation
På Blekinge Tekniska Högskola pågår ledande tillämpad forskning kring digitala tvillingar tillsammans med företag som vill visa vägen in i framtiden. Här skapas beslutsstödsverktyg som stöttar framtagningen av nästa generations innovativa hållbara produkter och tjänster.
Korsningen mellan akademin och industrin har alltid varit en del av Blekinge Tekniska Högskolas DNA. Genom deras fokus på tillämpad forskning har de möjlighet att möta upp samhällets utmaningar och samtidigt hjälpa svenska företag att utveckla sin konkurrenskraft.
– Ofta handlar det om att företagen behöver hjälp med att hitta lösningar på frågor som industrin ännu inte har svar på. Utifrån vår forskning tar vi fram nya kunskaper och tillsammans skapar vi nya metoder som passar den moderna industrin, berättar Tobias Larsson, professor i maskinteknik på BTH.
Tar fram prototyper
Efter många års arbete har högskolan kunnat ta fram de forskningsbaserade koncept och prototyper som senare utvecklas vidare av företagen innan de kommer ut på marknaden. Forskningen inom modelldriven produktutveckling går ut på att skapa digitala tvillingar för att användas i produktutvecklingsmiljöer för analys och planering, samt för att optimera prestanda, funktion och miljömässighet hos kunden när produkten är i bruk.
– Du har en modell för hur en produkt beter sig och sedan modeller för hur man kan använda den på olika sätt under hela livscykeln. Klarar produkten av alla scenarier som skulle kunna uppstå? Med de simulerings- och visualiseringsverktyg som vi tagit fram går det att förutse vad som kommer hända, berättar Marco Bertoni, även han professor i maskinteknik och projektledare för nästa generations forskningsprofil med fokus på digitala tvillingar.
Ta reda på mer om digitala tvillingar här.
Tillsammans med en rad olika företag testas de digitala modellerna i en beslutsstödsarena. Där samlas alla modeller från de olika disciplinerna – för att underlätta samverkan över kunskapsdomäner – med syftet att analysera utfallen kring innovativa lösningars framtagning, användning och återvinning.
– Då kan man ta ett informerat beslut tidigt i utvecklingsfasen och undvika att lägga onödiga resurser på att prova sig fram med fysiska prototyper – vilket både är kostnadseffektivt och bra för miljön, säger Marco Bertoni. Han betonar också styrkan i att kompetenser från olika discipliner bättre kan förstå varandra om man visualiserar produkten så här:
– En beräkningsingenjör kan lättare förstå en viss affärsmodell i ett case till exempel. På så sätt skapar man bättre produkter med ett större värde för konsumenten.
Samarbete som bidrar till en fossilfri framtid
Samarbetet mellan högskolans forskningsgrupp Product Development Research Lab och Volvo Construction Equipment är ett exempel i området som bidrar till att nå en fossilfri framtid i anläggningsindustrin – där elektriska och autonoma koncept utforskas utifrån såväl konstruktionsaspekter, värdeskapande över livscykeln och dess effekter på ekosystemet.
– Vi dras till den tillämpade forskningen därför att den är extra spännande då vi ser att resultaten kommer till användning snabbt, och det är därför vi gör denna forskningen; för att bidra till en hållbar värld och vi välkomnar företag som vill vara med på den resan, avslutar Tobias Larsson, professor i maskinteknik och forskningsledare.