ANNONS FRÅN BAE SYSTEMS HÄGGLUNDS

Digitala montage med nya appen MoA

Med BAE Systems nya applikation MoA sparar företaget både tid och pengar.

En egen app som erbjuder en mängd kvalitetsfördelar och dessutom förkortar ledtiderna avsevärt. BAE Systems Hägglunds montageapplikation, MoA, sparar både tid och pengar, samtidigt som man minskar företagets miljöpåverkan.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

BAE Systems Hägglunds utvecklar och producerar några av världens mest avancerade militära fordon där hantverksmässigt sammanfogat svenskt stål kombineras med nyskapande teknik.

– För att utveckla fordonen och produktionen måste vi också utveckla metoderna och verktygen för att göra detta, förklarar Olle Bergström, produktionstekniker och verksamhetsutvecklare på BAE Systems Hägglunds som är projektledare för företagets montageapplikation MoA.

Applikationen – som snabbt blev en succé hos medarbetarna är en del av verksamhetsförbättringsinitiativet Next Big Thing där många av projekten handlar om digitalisering för att göra arbetet snabbare, effektivare och bättre.

– Det vi har gjort är att automatisera tidigare manuella processer. Istället för att använda pappersversioner av montagelistor, ritningar och andra dokument har vi nu allt i montageapplikationen som kallas MoA, berättar Peter Gyll, systemutvecklare på BAE Systems Hägglunds som utvecklat applikationen.

Läs mer om BAE Systems Hägglunds här.

Mottagandet var över förväntan

Applikationen togs fram på mer eller mindre raketfart – från första mötet i maj 2020 till färdig lanserad produkt i samma månad året därpå. Initialt introducerades den nya förbättringsåtgärden i CV90-serien av militärfordon, så kallade stridsfordon, där mottagandet från medarbetarna överträffade förväntningarna.

– MoA är fantastisk för våra montörer, produktionsledare och logistikpersonal inte minst. Vi kan nu ägna tid åt annat än att skriva ut ritningspärmar och kan kvalitetssäkra produktionen på ett helt annat sätt. Nu får vi direkt respons om det exempelvis är brist på material eller en avvikelse. Dessutom har vi tillgång till 3D-modeller vilket gör monteringen mer lättöverskådlig, säger Maria Wahlberg, delprojektledare på BAE Systems.

Håll koll på det senaste från BAE Systems.

Förkortar ledtiderna ordentligt

För ett genomsnittligt CV90-fordon skrivs det ut runt 28 ritningspärmar vilka innehåller cirka 2 300 blad sammanlagt. Dessa behöver uppdateras och skrivas ut på nytt för varje konfigurationsändring som påverkar montaget – ett arbete som tar ungefär 14 timmar. Det blir också enorma mängder papper som måste destrueras av sekretesskäl. Det är alltså säkert att säga att MoA inte bara sparar pengar och är bra för miljön, utan också förkortar ledtiderna kraftigt.

– Sett till användarvänligheten är det betydligt lättare än att bläddra i montagelistor och pärmar. Nu har montörerna istället en surfplatta där de hittar allt i samma app. Det här är ett stort tekniskt steg – en övergång till någonting helt nytt, säger Olle Bergström.

MoA är inte implementerad på hela företaget ännu, men det är något som arbetas frekvent med. Inledningsvis har fokus varit att eliminera de områden som är mest pappersbaserade. Olle Bergström ser positivt på framtiden för MoA:

– Vi har redan massa tankar och idéer om fler funktioner som vi vill implementera. MoA är en levande produkt som öppnat upp för nya möjligheter för hela företaget, säger han.

FAKTA

Om BAE Systems Hägglunds

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik utvecklar och producerar bandgående militära fordon som ligger i framkant när det kommer till innovativ försvarsteknologi för extrema och utmanande miljöer. I Örnsköldsvik finns i dag närmare 1 600 medarbetare och nästan hälften arbetar inom forskning och utveckling. Läs mer här!