ANNONS FRÅN FLEXLINK
De skapar en effektiv och säker matproduktion
Gemensamt för alla industrier – inom allt från fordon till läkemedel och livsmedel – är att de behöver en effektiv produktionslinje. Just livsmedelsproduktion har ytterligare en aspekt att ta hänsyn till: hygienen.
– Hygien och renhet i produktionslinjen är extremt viktigt inom matindustrin och avgörande för en säker livsmedelsproduktion, säger Patrick Djerf, Senior Application Manager på FlexLink FoodTech.
FlexLink har nästan 40 års erfarenhet av automationslösningar för produktionslinjer i olika typer av industrier, ofta med en betydlig ökning av produktionseffektiviteten som följd. Inom matindustrin arbetar de med produktion av allt från bröd till godis och mejeriprodukter.
– Att skapa en säker livsmedelsproduktion handlar om kvalitetssäkring – att det man producerar är säkert att äta. För oss innebär det att våra transportörer är designade så att de är lätta att rengöra för att minska risken för kemisk, bakteriell eller mekanisk kontaminering av livsmedel, förklarar Patrick Djerf och tillägger:
– Men det handlar lika mycket om designen på systemet. Hur ska transportörerna dras i fabriken? Vi utnyttjar gärna utrymmet över produktionsutrustningen eftersom vi då kan spara upp till 40 procent i golvyta, och därför blir det viktigt att säkra risken för kontaminering av till exempel opackade vetebröd som transporteras under opackade rågbröd.
Patrick Djerfs roll som Senior Application Manager innebär att identifiera kundens behov och skapa lösningar som möter dem. Med FlexLinks långa erfarenhet kan de ge kunderna perspektiv som de annars inte kommit på – och ta fram lösningar tillsammans.
– Kunderna är ofta relativt generella i sin kravspecifikation. Ett krav kan vara att “det ska vara enkelt att rengöra” men det finns många aspekter av det. I slutändan handlar det om att säkra tvättresultatet, med mindre mängd vatten och kemikalier, och upp till 25 procents kortare tvättid.
Ett exempel är projektet med Lantmännens pannkaksfabrik. Innan de bytte till FlexLinks bansystem fick de ofta rengöra transportörerna flera gånger eftersom det fanns bakterier kvar. Efter att de installerat FlexLinks system har behovet av att tvätta om minskat avsevärt.
– Det är väldigt roligt och ett bevis på den positiva effekt som vår design får, säger Patrick Djerf.
FlexLink arbetar enligt riktlinjerna för hygienisk design inom livsmedelsproduktion, satta av både europeiska EHEDG och amerikanska 3-A.
– Det går att designa utrustning som är extremt enkel att rengöra men det innebär ofta en personrisk. Med den transportör vi kallar WLX har vi lyckats med en unik kombination av lättrengörlig och öppen design tillsammans med personsäkerhet, säger Patrick Djerf.