ANNONS FRÅN HITACHI ENERGY
De digitala hjältarna i energiomställningen
I skiftet till förnybar energi och med ett parallellt ändrat energibehov och ökad elektrifiering inom många områden finns som bekant många utmaningar. Hur garanterar man exempelvis ett tillförlitligt flöde med en variabel produktion? I det dolda gömmer sig ett flertal digitala lösningar som möjliggör en trygg eltillförsel – och i förlängningen mer ekonomiska elpriser.
Ulrika Ritzen är Operating Unit Manager på Hitachi Energys enhet Grid Automation och har lång erfarenhet av att arbeta med den digitala hanteringen av elnät. Hon och hennes kollegor jobbar dagligen med att hitta lösningar på de utmaningar som kommer med våra klimatmål.
– Vi jobbar med system som tillhandahåller affärskritiska mjukvarulösningar, som i realtid gör det möjligt för nätoperatörer att erbjuda säker, pålitlig och kostnadseffektiv leverans av el till sina slutkonsumenter. Efter många generationer av mjukvaruutveckling ligger nu ett stort fokus på visualiseringsteknik kombinerat med senast tekniken inom till exempel cloud och gaming.
De digitala lösningarnas roll
Åsa Groth är produktutvecklingschef på enheten och berättar hur komplexiteten växer med införandet av mer varierad förnybar produktion. Med de nya källorna samlas en allt större mängd realtidsdata in.
– Elnäten blir allt mer komplexa och genereringspunkterna blir fler. Genom att samla in och göra beräkningar på de ständigt ökande stora mängder data som finns tillgängligt via olika punkter i nätet så kan man övervaka och styra elnätet. Och när man hanterar och utnyttjar datan i avancerade beräkningar så kan generering, transmission och distribution av elen optimeras utifrån faktorer som tillgänglighet, hållbarhet, säkerhet och kostnad, berättar hon.
System som Network Manager, med olika typer av applikationer så som SCADA (Supervisory Control and Data Aqusition) kan kontrollera nätet från lands- till regionala nivåer och tillgodose allt ifrån hushåll till industrier med el.
– Förut hade man en envägsförsörjning, det vill säga en genereringskälla och sen transport till slutkund, enkelriktat flöde kan man säga. Men det nya landskapet vi går mot med förnybar energi som sol- och vindkraft där genereringspunkter finns lite överallt i nätet, som solceller på villa taken, ställer mycket högre krav på avancerade mjukvarufunktioner som kan stötta operatören att ta rätt beslut. Det handlar om en flervägsförsörjning och kräver bättre prognoser av last och generering, optimering av nätets utnyttjande, identifiera flaskhalsar som sedan kan presenteras så att operatören enkelt kan ta rätt beslut. Det är så våra digitala lösningar möjliggör för leverantören att optimera styrningen av el till sin slutkund, fortsätter Ulrika.
Digitaliseringen av elnätet är också nödvändig för att undvika strömavbrott, eftersom extrema väderförhållanden har börjat bli vanligare i världen. Ett av våra Network Manager-system gör det möjligt för ett energiföretag i USA att hantera oväntade stormsituationer och andra eventuella problem under vanliga dagar. Under de fyra år som företaget har använt Network Manager kunde de bland annat undvika över 194 miljoner avbrottsminuter för kunderna, förbättra tillförlitligheten med över 23 % (SAIDI/SAIFI) och spara bränsle motsvarande upp till 40 000 ton koldioxidutsläpp.
- Tekniken utvecklas hela tiden på ett sätt som gör det möjligt med prestanda, säkerhet och tillgänglighet samla in och hantera mer och mer information. Vi har verkat inom mjukvaruutvecklingen i många år och nu när vi nu står inför nya utmaningar med mängder av insamlat data som förändras på millisekundsnivå så möter vi det genom att utnyttja till exempel skalbara micro services och olika typer av visualiseringsteknik för att samla och sammanställa datan på ett enkelt sätt, säger Åsa.
Så optimeras användningen av den förnybara energin
För att kunna erbjuda en trygg, stabil och prisvärd el krävs en optimerad hantering av genereringskällor och ett kvalitativt underlag att fatta beslut på.
– Operatörernas övergripande mål är att använda sina genereringskällor på ett smart sätt och på så vis spara på resurser och slippa importera el. Där finns det digitala lösningar och applikationer som till exempel kan styra vattenkraft på ett optimalt sätt och därmed sparar på vattenresurserna så mycket som möjligt. Med hjälp av insamlad och analyserad data kan man automatisera öppning av dammar precis när det behövs, säger Ulrika.
I den pågående energiomställningen behöver vi kunna möta nya policyer och ny teknik för att både möjliggöra och optimera användningen av förnybara energikällor. I det arbetet blir digitala lösningar allt mer betydelsefulla som möjliggörare för en hållbar framtid.
Lär dig mer om tekniken som möjliggör den globala energiomställningen i podden Kraftsamtal.