ANNONS FRÅN SAFT AB

Därför går Safts batterier och hållbarhet hand i hand

Mari-Katharina Jonsson Kadowaki, vd på Saft AB, menar att återvinning av batterier är lika viktigt som nyproduktion.

Det gäller inte bara att tänka teknikmässigt i och med elektrifieringen och den digitala omställningen. För batteriproducenten Saft i Oskarshamn är det hållbara perspektivet minst lika viktigt.

Publicerad Senast uppdaterad

– Vi måste sätta hållbarhetsfrågor i centrum för att fortsätta vara konkurrenskraftiga och hålla måttet i den gröna omställningen till Industri 4.0.

Orden är Saft AB:s vd, Mari-Katharina Jonsson Kadowakis. Hon poängterar att deras batterier går hand i hand med hållbarhet, vilket de har gjort redan sedan 70-talet.

– Det europeiska batteridirektivet, som syftar till att göra batterier och ackumulatorer mer miljövänliga, kom 2006. Då hade vi redan varit i gång med återvinningsarbetet sedan länge. Vi låg lite före vår tid kan man säga, skrattar hon.

Ett sekel av kunskap och erfarenhet

Kanske är det inte så konstigt att batterijätten på Smålands östkust länge legat i framkant inom hållbarhet i branschen. Företaget har nämligen över hundra år av kunskap och erfarenhet inom batteritillverkning. Den unika erfarenheten gör att man kan driva en raffinerad återvinningsprocess där bland annat båda elektroderna från uttjänta batterier kan återanvändas i nyproduktionen.

– Vi har satt upp ett 30-tal återvinningsstationer över hela världen för nickel-kadmiumbatterier och det gäller inte bara Safts batterier, utan vi välkomnar att återvinna även konkurrentbatterier. Det är viktigt att vi gör vad vi kan för branschen, säger Mari-Katharina Jonsson Kadowaki och tillägger:

– Dock är vi de enda som har egen återvinning där vi också använder oss av materialet i vår produktion. Mer än 75 procent av materialet från återlämnade, förbrukade batterier utvinns för att återanvändas av industrin. Våra batterier har ett så kallat second life. De har en livslängd på omkring 20 år, vilket är dubbelt så mycket mer än de övriga på marknaden. Det är vi extra stolta över.

Ekonomisk utmaning

Den stora utmaningen, sett till hållbarhet och batterier, menar Mari-Katharina Jonsson Kadowaki är den ekonomiska aspekten.

– Det handlar om att se miljövärdena i våra produkter, men vi är inte riktigt där än i hela leveranskedjan. Vi ser en bättre förståelse idag, men det har alltid varit en utmaning att alla måste tänka hållbart, säger hon.

Smart övervakningssystem

Det är inte enbart Safts återvinning som gör dem hållbara. Genom bland annat hållbar design och ISO-certifieringar strävar batteriföretaget i Oskarshamn att tillverka produkter i världsklass ur ett miljöperspektiv. Med ett av batteriproducentens senaste tillskott, övervakningssystemet Intelli-Connect, möjliggörs distansöverföring av driftkunskap och sparar resurser.

– Våra batterier förekommer ofta i extrema miljöer långt bort från bebyggelse, såsom i öknen, vilket ställer stora krav på underhållspersonalen. Genom vår övervakningslösning sparar man tid, kostnad och på miljön. Underhållspersonalen slipper ta sig långa sträckor i onödan, och sparar därför på klimatet, berättar Mari-Katharina Jonsson Kadowaki.

Annonsinformation

Saft-koncernen är världsledande inom tillverkning, forskning och utveckling av batterier för bland annat rymd-, försvars-, industri- samt kommunikationsapplikationer. I Oskarshamn finns centret för nickel-kadmium energilagrings- och reservkraftsbatterier. Där finns också en återvinningsanläggning där man tillverkar nya aktiva elektroder av gamla batterier. Läs mer om Saft här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se