ANNONS FRÅN RENAULT

Därför är det läge att gå över till elbil i höst

Nu i höst är det ett bra tillfälle att börja köra miljösmart. Det har aldrig varit så lönsamt och enkelt att gå över till eldrift som nu. Bättre räckvidd och det nya skattesystemet för bilar som har det lätt tungvrickande namnet Bonus Malus gör det extra fördelaktigt att köra elbil. Här får du på svaren på de vanligaste frågorna kring elbilsköpet i höst.

Publicerad Senast uppdaterad

Det nya bilskattesystemet innebär att den som väljer att köpa en bil som släpper ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning drabbas av malus (latin som betyder dålig, illa) - vilket innebär höjd skatt från och med 1 juli.

Nya skatteregler gynnar miljöbilen

Bonus däremot, är precis vad det låter som - här får du bidrag för att köpa en miljöbil. En elbil som Renault ZOE som släpper ut 0 gram koldioxid under körning hamnar i den högsta miljöklassen vilket ger en klimatbonus på 60 000 kronor. I samband med bilköpet skickar Transportstyrelsen information och en blankett till den nye bilägaren. Denna blankett ska skickas tillbaka inom sex månader, sen är det klart.

Det går dessutom att få bidrag för laddboxen hemma. Privatpersoner kan söka bidrag hos Naturvårdsverket och få ett ladda-hemma-stöd som ger 50 procents rabatt på både hårdvara och installation av laddbox. Naturvårdsverket har också ett investeringsstöd som kallas Klimatklivet - för klimatsmarta åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid på lokal nivå. Om du bor i en bostadsrätt kan bostadsrättsföreningen söka stöd därifrån, och få upp till 50 procent av investeringskostnaden i bidrag.

Kalkylen för en elbil jämfört med en ny bensin- eller dieseldriven bil blir nu extra fördelaktig då skatten skjuter iväg uppåt för bensin- och dieselbilar. Högre utsläpp ger högre skatt. Dessutom blir milkostnaden väsentligt lägre för miljöalternativet. Driftkostnaden för en elbil landar sedan på cirka 2 kronor per mil - till skillnad från en bensin- eller dieseldriven bil vars driftkostnad är mellan 5-10 kronor per mil.

Här kan du läsa mer om Renault ZOE - elbilen som ger längst räckvidd för pengarna. 

Att tänka på i samband med elbilsköpet

Räckvidden är naturligtvis en viktig faktor. Men ett allt mindre problem. Renault ZOE har en räckvidd på cirka 30 mil vid verklig körning, vilket fungerar för normal vardagspendling och helgutflykter.

Laddmöjlighet är naturligtvis ett måste, undersök möjligheten att ladda såväl hemma som vid jobbet. Många arbetsgivare som vill jobba mer aktivt för miljön är generösa med laddstolpar för medarbetarnas bilar. Tänk på att det räknas som förmån. Hur stort förmånsbeloppet blir beror på om det gäller fri el till egen bil eller till förmånsbil.

Det blir lättare och lättare att åka på långresor med elbilen, då nätverket av laddstationer ökat med 400 procent de senaste åren. I början av 2018 fanns det 4 600 laddstationer registrerade över hela Sverige. Inför längre resor skadar det dock inte att ta reda på var de finns, och vilken sorts kontakt som fungerar på de laddstationer som finns längs färdvägen. 
Här kan du se var du kan ladda Renault ZOE. 

Därför borde du skaffa elbil

60 000 kronor i miljöbilspremie, ökad räckvidd, bra driftsekonomi - det finns många argument för att skaffa elbil. Men glöm inte det viktigaste skälet - att bidra till en bättre miljö.