ANNONS FRÅN NY TEKNIK

“CTO:er är avgörande för att säkra Sveriges konkurrenskraft och säkerhet”

Under evenemanget Framtidens Industri vänder Ny Teknik strålkastaren mot en av Sveriges viktigaste yrkesroller - CTO:n. Priset Årets CTO lyfter inte enbart en teknikchef som under det senaste året gjort ett anmärkningsvärt avtryck, utan hela yrkesgruppen. Nomineringarna har pågått till 3 mars och 11 april utses Årets CTO av en välrenommerad jury.

Publicerad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

En CTO, Chief Technology Officer, är enkelt förklarat personen som rådgör över hur ett företag strategiskt och operativt arbetar med teknik. Som CTO sitter man med i företagsledningen och är ansvarig för att presentera produktplaner och övertyga styrelsen att investera. En bra CTO tar fram planer och satsningar som lyckas möta kommande behov. Med blicken fäst på framtiden måste en CTO ta beslut som är avgörande för att säkerställa företagets överlevnad, framgång och utveckling på lång sikt.

Thomas Peterssohn, vd och chefredaktör, Ny Teknik

– Bakom börsbolagens kvartalssiffror pågår enorma tekniska omställningar som brukar kallas digitala och gröna. Maskiner ska bli autonoma, elektriska, uppkopplade och intelligenta. Gamla material ska bytas ut mot nya som har bättre egenskaper. Produktion ska styras av data och automatiseras. Affärsmodeller ska bli cirkulära och digitala. Ekosystem och strategiska partnerskap ska utvecklas och mängder av ingenjörer behöver anställas. Den som ansvarar för allt detta är teknikchefen. Finns det ett viktigare jobb i industrin?, säger Thomas Peterssohn, vd och chefredaktör på Ny Teknik.

Årets CTO är ett helt nytt pris instiftat av Ny Teknik för att sätta strålkastaren på det tekniska ledarskapets roll i utvecklingen av ett innovativt, hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv.

– Vi tycker att teknikcheferna får för lite uppmärksamhet i den stora förändring som nu sker i näringslivet! Priset delas ut för första gången på Framtidens Industri och går till en yrkesverksam teknikchef som utmärkt sig särskilt och förtjänar att hyllas för sina insatser, säger Thomas Peterssohn.

Juryn för årets CTO utgörs av:

  • Victoria Van Camp, tidigare CTO på SKF, IVA-ledamot

  • Ulf Södergren, tidigare CTO på Assa Abloy, IVA-ledamot

  • Torbjörn Holmström, tidigare CTO på Volvo Group, IVA-ledamot

  • Jenny Larsson, vd på Schneider Electric, IVA-ledamot

  • Thomas Peterssohn, vd och chefredaktör, Ny Teknik

Torbjörn Holmström var tidigare CTO på Volvo Group där han jobbade i princip hela sitt yrkesverksamma liv, och hann innan sin pension vara högsta tekniska chef för hela gruppen.

– Det är viktigt att lyfta den här rollen och visa såväl samhället som beslutsfattare vilken roll CTO:n har i svensk utveckling och välstånd. De är nämligen avgörande för att säkra Sveriges konkurrenskraft och säkerhet. CTO:n befinner sig ofta bakom scenen och bär stort ansvar. Därför är det viktigt och bra att aktörer som Ny Teknik lyfter fram rollen i svenskt näringsliv, säger Torbjörn Holmström.

Vinnaren av Årets CTO annonseras på innovationseventet Framtidens Industri 11 april på Clarion Hotel Stockholm.

– Priset innebär såklart en stor ära men även en stor möjlighet. Att sätta strålkastaren på duktiga CTO:er skapar större förståelse för deras betydelse och fler chanser att lyssna på deras expertis. Fler CTO:er behöver höras i fler offentliga samtal, speciellt med tanke på den samhällsomställning vi befinner oss i, säger Torbjörn Holmström.

Säkra din biljett till Framtidens Industri.