ANNONS FRÅN HÖGSKOLAN I HALMSTAD

Civilingenjör 4.0 ska stärka Sveriges konkurrenskraft

När högskolor från hela landet jobbar kompetensfrämjande tillsammans med företag som verkar inom produktionsteknik – då stärks hela Sveriges konkurrenskraft. Här är projektet som formar framtidens civilingenjörer.

Publicerad Senast uppdaterad

Industrisektorn är i dag en digitaliserad och uppkopplad bransch, och utvecklingen går hela tiden framåt i snabb takt. För att Sverige ska fortsätta vara konkurrenskraftiga krävs att företagen har uppdaterad kompetens på plats.

Här kommer Civilingenjör 4.0 in i bilden, ett projekt för ökad uppkoppling och digitaliserad produktion som bedrivs av 13 högskolor genom Svenska Produktionsakademien och är en del av innovationsprogrammet Produktion 2030.

– Det här projektet bidrar till att vi snabbare kan få ut kompetens inom området. När vi utbildar studenterna som sedan kommer ut i arbetslivet får de här viktiga kunskaperna en notorisk spridningseffekt, samtidigt som vi får med oss företagen och hjälper dem att fortsätta ligga långt fram, säger Bengt-Göran Rosén, professor i maskinteknik vid Högskolan i Halmstad och del av Svenska Produktionsakademien.

Nära samspel mellan industri och akademi
Projektet bygger på så kallade kursmoduler som plockas fram i samverkan mellan något eller några av de anslutna högskolorna. Redan från starten 2017 kartlades elva utbildningsområden som spås bli viktiga i framtidens produktionsteknik, och utifrån dessa områden har modulerna tagits fram. Målet är att komma upp i 16 olika moduler och 48 submoduler innan projektets slut.

Läs mer: Så här fungerar kursmodulerna.

Nyckeln till framgång har varit det nära samspelet mellan akademin och näringslivet. Just nu jobbar Bengt-Göran Rosén och hans akademikollegor med att försöka spetsa samarbetet ytterligare och planerar pilotutbildningar för kompetensutveckling som kommer genomföras under hösten.

– Vi plockar just nu fram arbetsmodeller som kommer innebära en win win-situation för både högskolorna och industrin. Vi har förstått att det är viktigt för företagen att de kan jobba med kursinnehållet kopplat till egna projekt, problem och tidsplaner, så det försöker vi lösa nu, säger Bengt-Göran Rosén.

Läs mer: Det här är Civilingenjör 4.0.

”Alla är positiva”
För att möjliggöra en flexibel utbildning finns flera smarta lösningar. Digitala inspelade utbildningsmoment kombineras med interaktiv utbildning i grupp och praktiska labbar. Högskolornas laboratorier öppnas också upp för ”hands-on” moment och kompletteras med utlåningsbara mobila- och uppkopplingsbara unika utrustningar för att skapa de bästa förutsättningarna.

– Hittills har alla företag som varit med i projektet varit väldigt positiva till Civilingenjör 4.0. Detta är en möjlighet för företagen, stora som små, att få tillgång till den forskning och expertis som finns i det här starka nätverket, säger Bengt-Göran Rosén.

Fakta

Civilingenjör 4.0 är en kompetensfrämjande utbildningssatsning som fokuserar på civilingenjörer med inriktning mot produktionsteknik. Bakom projektet står 13 högskolor i Sverige som alla är med i Svenska Produktionsakademien. Civilingenjör 4.0 startade 2017 som en del av innovationsprogrammet Produktion 2030 som stöds av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Intresserade företag är inbjudna att delta och bli partners till projektet.