ANNONS FRÅN TELENOR IOT

Bilindustrin leder utvecklingen men pressas av tre nya IoT-utmaningar

Fordonsbranschen har länge legat i framkant när det gäller uppkopplade produkter, men i takt med branschens snabba förändring har det uppkommit nya, stora utmaningar. Flera av dessa är på väg att nå fler sektorer. – Vi är på väg in i en ny fas där det inte längre räcker att tekniken funkar, den måste också kunna anpassas smart och säkert, säger Marie Högberg, Head of Automotive på Telenor IoT.

Publicerad Senast uppdaterad

Bilindustrin var tidigt ute när det gäller att koppla upp sina bilar, en resa som började med enkel fordonsuppkoppling men som idag har utvecklats till en nyckelfaktor för att möta de allt högre förväntningarna hos moderna bilägare. Med uppkomsten av eldrivna och mjukvarudefinierade fordon (EDV och SDV), ny IoT-teknik och AI, har tillverkarna ställts inför en helt ny spelplan. Med lång bakgrund inom IoT är Marie Högberg idag ansvarig för Telenor IoT’s automotive-satsning. 

– Det är en bransch som har sett och skapat ett tydligt kundvärde i sina IoT-lösningar, vilket skapat ett tryck framåt, säger Marie Högberg. Men nu ser vi också hur det tydligt är en helt ny bransch med mycket högre komplexitet på många plan. 

De tre stora utmaningarna i IoT-utvecklingen 

I Telenors nylanserade rapport IoT Predictions 2025 kan man läsa om tre stora utmaningar som fordonsbranchen nu står inför.

Det första handlar om så kallad network orchestration (nätverksorkestrering), det vill säga att kunna säkerställa sömlös och pålitlig uppkoppling globalt för uppkopplade bilar, oavsett var de befinner sig i världen. Det handlar om att kunna hantera olika nätverk, roaming, lokala regler och kundupplevelser ,över landsgränser. Det här kräver specialiserad expertis och de flesta tillverkare varken vill eller kan bli experter på uppkoppling. Automatiserad hantering av uppkopplingar är avgörande, och många företag behöver partnerskap med nätoperatörer för att lyckas bygga ut sina IoT-lösningar. 

Att leverera en global lösning är alltså mer komplext än det kan verka. Tidigare kunde en enda leverantör ofta stå för uppkopplingen i stora delar av världen, men så är inte fallet längre. 

– Idag ser vi att biltillverkarna i högre grad delar upp sina leverantörer, ibland regionalt, till och med lokalt. Det gör att varje biltillverkare måste lägga sitt eget pussel för att få till en global lösning som fungerar i praktiken, säger Marie Högberg. 

Samtidigt har kundernas förväntningar förändrats. Ett konkret exempel är uppkopplingen i fordon, där en bil som ska fungera lika bra i Tokyo som i Berlin, utan att användaren märker tekniken bakom. 

– Som användare förväntar man sig att uppkopplingen bara ska fungera, oavsett var i världen man befinner sig. Det ökar trycket på tillverkarna att få något väldigt komplext att fungera sömlöst. 

Pusslet med globala lösningar

En annan sak som Marie menar skapar stora utmaningar för biltillverkare är lokala och globala regleringar. Numera sätter det ramar för allt från användning av lokala SIM-kort till om det över huvud taget är tillåtet att ha en webbläsare i bilens infotainmentsystem. 

– Det finns exempelvis regler kring så kallade permanent roaming restrictions, alltså att man inte får använda roaming överallt utan måste använda lokala SIM-kort. Och andra typer av regleringar kan göra att en viss tjänst bara kan erbjudas i vissa delar av världen, men inte i andra. Man måste hela tiden ha hantering och expertis av regleringar i bakhuvudet när man väljer IoT -operatör för att säkerställa oavbruten uppkoppling.

Nyare typer av SIM-kort såsom eSIM (Embedded SIM) förändrar också branschens möjligheter till tillväxt, skalbarhet och livscykelhantering. Ett eSIM är ett SIM-kort med inbyggd programvara som gör det möjligt att uppdatera nätverksprofiler trådlöst, utan att SIM-kortet behöver bytas ut. Det förenklar hanteringen av uppkopplade bilar och gör det möjligt att styra uppkopplingsprofiler dynamiskt över bilens långa livstid.

– Det här öppnar upp marknaden oerhört mycket och ger möjlighet för biltillverkarna att minska kostnaderna. Visst kan det ses som en risk för vissa operatörer, men det är också definitivt en stor möjlighet att göra saker bättre över tid, säger Marie Högberg. 

Säkerheten blir affärskritisk 

Den tredje och sista utmaningen som lyfts i rapporten handlar om cybersäkerhet, ett område som växer snabbt i betydelse. 

– Det är ett av de mest framåtlutade och, om man ska vara ärlig, det mest hajpade området just nu. Men det är med all rätt. Cybersäkerhet är inte längre ett sidospår, det är en central del av IoT, säger Marie Högberg och fortsätter: 

– Bilen är så enormt uppkopplad i dag, så det finns väldigt många angreppspunkter. Angreppsytan omfattar inte bara den uppkopplade bilen med dess datorer, komponenter och över 150 miljoner rader kod, utan även det bredare ekosystem den är kopplad till. Med tanke på hur viktigt det är med over-the-air-uppdateringar för mjukvarudefinierade fordon (SDVs), behöver biltillverkare partners som kan garantera säkerheten för sina fordon. Därför är det helt avgörande att designa lösningar som är så säkra som möjligt från start där leverantörer också måste ta ansvar för helheten.

De här tre utmaningarna ser vi dock inte bara från ett bilperspektiv, utan de påverkar även andra branscher. Många av lärdomarna går att applicera långt utanför fordonsindustrin, säger Marie Högberg. 

Regelverk och geopolitik bromsar utvecklingen 

När världen blir mer geopolitiskt fragmenterad ökar även utmaningarna för globalt uppkopplade produkter. För den uppkopplade bilen innebär det att ett universellt tillvägagångssätt blir allt svårare att upprätthålla. 

– Den uppkopplade bilen kanske inte längre kan hanteras globalt, utan man måste tänka betydligt mer regionalt. Det gäller både hur man väljer partners och var man hanterar och sparar data. Världen förändras, och det påverkar utvecklingen. Det bromsar helt enkelt, för det är inte lätt att hantera de här utmaningarna, säger Marie Högberg. 

Hon menar att det också finns en övertro på att uppkoppling bara ska fungera per automatik. 

– Det behövs en större medvetenhet om komplexiteten som måste hanteras på rätt sätt. Många tror att man bara kan trycka på "connect", men så enkelt är det inte. Det är en massa teknik i som inte märks i bakgrunden som ska fungera dygnet runt. I och med att varumärket och hela bilen som produkt idag till stor del definieras av att uppkopplingen fungerar blir detta väldigt viktigt. Men det krävs mer kompetens än vad många tror.

Rätt partnerskap gör skillnad 

Enligt Marie krävs insikten att IoT är komplext, och att uppskalning av verksamheten globalt kräver anpassning till lokala förutsättningar. Hon poängterar vikten av att våga använda tekniken, och jobba med aktörer som har insikter i vad som krävs. Hon ser en stor outnyttjad potential i andra vertikaler börjar tänka mer som bilindustrin. 

– Jag vet inte hur långt andra branscher har kommit när det gäller att skicka ut ny mjukvara, hålla produkter uppdaterade och kännas fräscha. Men det borde vara lika självklart som med våra telefoner, där vi får nya funktioner i flera år efter köpet. Det finns så många produkter där ute som skulle må bra av det, säger Marie Högberg och fortsätter: 

– Det är ingen som sitter på hela lösningen, men rätt partnerskap kan göra stor skillnad. Man måste våga använda tekniken, testa nya användningsomrdåden och inte vara rädd för att använda data. Det här öppnar upp för stora möjligheter, men ställer också högre krav. Vi på Telenor IoT har jobbat med både fordonsindustri och andra industrier sedan den absoluta början och vill vara den partner man vänder sig till när man vill skala smart, avslutar Marie Högberg. Genom att använda oss om partner kan vi bland annat hjälpa kunden att: 

  • Förenkla komplexa utrullningar genom att säkerställa ständig uppkoppling – inte bara lokalt utan även globalt. Det handlar inte bara om att uppkopplingen fungerar, utan också om att förhandla fram rätt priser för kostnadseffektivitet. 

  • Bidra med expertis kring kundfakturering och nödvändiga lokala tillstånd och licenser för att kunna erbjuda ett brett utbud av uppkopplade tjänster. 

  • Rekommendera de bästa teknologierna

  • Hjälpa till med komplexa regleringar och lagar globalt och lokalt

Ladda ner Telenors rapport IoT Predictions 2025 för att läsa mer

Artikeln är publicerad i samarbete med Ny Teknik Agency i samarbete med annonsören och är ej en artikel skriven av Ny Tekniks redaktion.