ANNONS FRÅN TELENOR IOT
Bekämpning av skadedjur i Smart Cities
Vad menar man med Smart City? Och vilka lösningar och flöden är det som möjliggör det på riktigt? Många av de lösningar man pratar om när det gäller smarta städer ligger en bit fram i tiden och är inte möjliga att implementera i nutid.
Men det finns faktiskt en stor mängd smarta lösningar på plats redan idag som skapar stor skillnad för såväl städer, företag och privatpersoner. Ett exempel på ett företag som har lyckats inom detta område är Anticimex som har digitaliserat sin verksamhet och numera använder uppkopplade råttfällor samt digital skadedjurövervakning.
När vi talar om smarta städer refererar vi ofta till användningen av elektroniska, uppkopplade lösningar som kan samla in data på olika sätt för att effektivisera stadens verksamhet och miljö. Data som i sin tur kan användas för att hantera resurser, tillgångar och tjänster effektivt. Stora omställningar på grund av befolkningstillväxt och klimathot, och ny teknik, gör att vi både kan och behöver skapa nya lösningar för att stödja hanteringen av allt från infrastruktur till säkerhet och avfallshantering. Många avancerade lösningar är i dagsläget inte möjliga att implementera inom vår befintliga infrastruktur. Men det finns de som redan är i bruk och som skapar högst påtagliga positiva effekter.
Proaktiv skadedjurskontroll
Ett exempel på sådana lösningar är Anticimex proaktiva skadedjurskontroll ’SMART’. Historiskt har skadedjurskontroll förlitat sig på fällor och gift. Med oförutsägbar framgång placeras fällor ut med förhoppning om att lösa problemet. Förutom det uppenbara obehag en invasion av skadedjur kan skapa kan det även innebära enorma konsekvenser för många företag. Ett skadedjursproblem kan orsaka nedstängningar, stopp i produktionen och miljonförluster.
– Vi har sett en tydlig väg att skapa ett större värde för våra kunder genom digitalisering. Genom att koppla upp fällor samt införa digital skadedjursövervakning har vi kunnat tidigarelägga upptäckten av skadedjur och kan agera snabbare samt utföra precisa åtgärder. Vi använder oss av sensorer som upptäcker och varnar för rörelse i olika områden vilket ger oss möjlighet att förutse problemen även innan de uppstår. Det har vänt på kommunikationsmodellen. Nu ringer vi kunden när de har problem, inte tvärtom, berättar Ulf Eripe, teknikchef på Smart Solutions på Anticimex Global.
Vill du läsa mer om hur Anticimex lyckades med sin uppkoppling?
Anticimex har, som många företag, i flera år undersökt digitalisering och dess möjligheter. 2015 togs ett strategiskt beslut om att digitalisera verksamheten baserat på den nytta man såg att det skulle innebära för kunderna.
– Skadedjursbranschen har generellt legat efter när det kommer till digitalisering, vårt arbete har därför varit disruptivt. Strategin vi valt är att börja smått och sedan öka insatser där vi ser att vi har framgång och kopiera koncepten vidare in i organisationen. Vi började i Sverige och Norden och lyckades väldigt bra och har sedan steg för steg fortsatt över hela världen med det vi lärt oss därifrån. Det digitala skadedjursövervakningsinitiativet drivs nu i hela Anticimex gruppen men en viktig del av vår strategi är också att låta verksamheterna testa sig fram lokalt. Sedan finns vi där hela tiden för kunskapsdelning och assistans om det behövs, berättar Rasmus Bokvist, vd för Smart Solutions på Anticimex Global.
Genom att decentralisera beslutet och processen kring digitaliseringen har Anticimex möjliggjort en lyckad och lönsam omställning där värdet för kunden hela tiden stått i centrum.
– Genom att koppla upp våra produkter och genom den data som samlas in via sensorer, har vi möjliggjort övervakning 24/7 och kan sätta in snabba och precisa åtgärder vid eventuella skadedjursangrepp. Informationen kan vi sedan dokumentera, vilket skapar lärdomar och förutsättningar för en proaktiv skadedjurskontroll. Vi sparar även kostnader då alla utryckningar numera kan baseras på faktiska behov, säger Rasmus.
Smarta system skapar en smart stad
Anticimex proaktiva skadedjurskontroll har ett tydligt bidrag till smarta och hållbara städer där resultatet blir ökad kunskap om skadedjurshantering som därmed leder till en effektivare bekämpning med betydligt mindre giftanvändning. Den data som Anticimex samlar in kan dessutom ha många olika användningsområden som gör staden smartare och mer hållbar.
– Den typen av data som vi samlar in är värdefull i flera olika aspekter och vi kan med den bidra och skapa värde för medborgare, industrier och städer. Den digitala skadedjursövervakningen möjliggörs av en global uppkopplingslösning som använder de existerande mobilnäten, dvs infrastrukturen för skapa uppkopplade globala lösningar finns på plats redan idag, berättar Ulf.
Anticimex tjänster möjliggörs av Telenor IoTs lösning för Managed Connectivity som tillåter Anticimex att ansluta sina produkter till mobila nätverk var som helst i världen.