ANNONS FRÅN BECKHOFF

Beckhoffs XPlanar når redan nästa nivå

Beckhoffs senaste transportsystem XPlanar har banbrytande funktioner som kan effektivisera produktionsflöden

Beckhoff Automations banbrytande produkt XPlanar visades för första gången under industrimässan i Nürnberg 2018. Idag, tre år senare, har det plana motorsystemet fått ytterligare en frihetsgrad genom programvarubaserad 360-graders rotation.

Publicerad Uppdaterad

Beckhoff Automation utvecklar öppna automationssystem byggda på PC-baserad styrning. Företaget har över 40 års erfarenhet av databaserade styrsystem och många av Beckhoffs innovationer ses idag som självklara standarder inom automationstekniken.

En av bolagets senaste innovationer är det intelligenta transportsystemet XPlanar som möjliggör kontaktlös, parallell och individuell transport av produkter. Systemet består i stort av två delar: en aktiv del som omvandlar elektrisk energi till ett magnetiskt fält och en passiv del med starka permanentmagneter.

– Genom att manipulera magnetfältet som uppstår kan vi flytta föremål upp till 14 kilo fritt i alla riktningar. Plattorna, eller ”movers” som den passiva delen kallas, kan flyga fritt i två dimensioner och utföra lyftrörelser upp till 5 millimeter. Systemegenskaperna har nu uppdaterats med rotationsfunktionalitet där den svävande plattan kan rotera 600 varv i minuten runt sin egen axel, säger Jim Eriksson, produktspecialist på Beckhoff Sverige.

Integrering med mjukvaran

Jim Eriksson förklarar att rotationsmöjligheten är möjlig genom den djupa integrationen av XPlanar-systemet i den PC-baserade styrtekniken från Beckhoff.

– Det fantastiska med PC-baserad styrteknik är att kunderna skyddar investeringen långsiktigt, eftersom all intelligens ligger i mjukvaran behöver man bara göra en mjukvaruuppdatering för att få tillgång till nya funktioner som släpps.

Läs mer om XPlanar här

Rotationen kan utföras dynamiskt och möjliggör en rad banbrytande applikationer. Till exempel kan man blanda vätskor eller göra en 360 graders inspektion av föremålet som transporteras. Dessutom kan produkterna lämna rotationspositionerna med en orientering ändrad i 90-graderssteg, vilket gör att de är korrekt positionerade inför nästa arbetsstation.

– Förutom möjligheten att transportera olika produkter i olika batchstorlekar på samma transportbana kan vi nu alltså ytterligare effektivisera flödet genom produktion, säger Jim Eriksson.

Möjliggörare i oväntade branscher

En av Beckhoffs styrkor är att de tillverkar och utvecklar sina produkter själva – de är inte i beroendeställning gentemot andra företag i produktionsprocessen. Och XPlanar är inget undantag. För att möjliggöra systemet har Beckhoff använt sig av sin egen PC-baserade mjukvara för industriella applikationer, TwinCAT 3.

– Vi har ett stort team av ingenjörer som kontinuerligt arbetar med att ta fram nya XPlanar-funktioner. Förutom tillverkningsindustrin har vi fått in alla möjliga typer av förfrågningar gällande var kunden vill tillämpa vårt svävarsystem. Bland annat transportera mat på restauranger eller använda den som konstverk på en vägg, säger Jim Eriksson.

Jim Eriksson lyfter systemets flexibilitet som en av XPlanars största fördelar.

– Inom alla industrier är utmaningen att tillverka många produktvarianter effektivt. Med XPlanar har man friheten att välja vilken väg en produkt ska ta och vilka maskiner den ska passera. Behövs ytterligare maskiner eller stationer läggas till är det inga problem, systemet kan byggas om efter behov och produktbyten kan göras med en knapptryckning.

Annonsinformation

Beckhoff Automation levererar öppna och kraftfulla automationsprodukter baserade på beprövad teknik. Dessa kan tillsammans med kraftfull mjukvara användas vid skapandet av avancerade lösningar snabbare och till en lägre totalkostnad än med traditionella system. Företaget grundades 1980 i Tyskland, det svenska dotterbolaget startades 2002. Globalt sett har Beckhoff 38 dotterbolag, över 75 distributörer och 4 300 anställda. Läs mer om Beckhoff här.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se