ANNONS FRÅN UPPSALA UNIVERSITET

Batterier som driver utveckling

Kristina Edström, professor i oorganisk kemi, Uppsala Universitet.

Kristina Edström, professor i oorganisk kemi, har vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala byggt upp världsledande batteriforskning. Nu arbetar hon för att Europa ska fortsätta investera i en konkurrenskraftig och hållbar tillverkning av batterier.

Publicerad Senast uppdaterad

Kristina Edström leder Nordens största batterigrupp vid Ångströms Advanced Battery Centre, Uppsala universitet. Här arbetar 69 forskare med att utveckla framtidens batterier. De ska bli säkrare, billigare, kraftfullare och framförallt mer hållbara.

– Just nu försöker vi till exempel förstå vilka reaktioner som sker inne i ett batteri, för att det ska bli möjligt att ta fram batterier med lång livslängd, som också laddar snabbt, säger Kristina Edström.

Kristina Edström har flera internationella uppdrag, bland annat har hon fått förtro- endet att koordinera initiativet ”Batteries 2030+”. Det är ett försök från EU-kommissionen att skapa ett så kallat flaggskepp inom deras satsningar på batteriområdet:

– Det är ett konsortium som består av forskare och branschorganisationer, totalt är vi 90 partners. Det är ett storskaligt, långsiktigt projekt under 10 år. Än så länge är det på initiativstadiet men vi hoppas och tror att det ska bli en realitet.

I ”Batteries 2030+” arbetar man med hela värdekedjan – från gruvindustrin där råvarorna utvinns till de som återvinner batterierna. Kristina Edström beskriver konsortiet som den drivande kraft som vill föra forskningen framåt.

– Mycket av de olika tillämpningarna i framtiden bygger på att vi har en bra energiförsörjning för bland annat autonoma bilar, robotik och hälsosektorn. Då krävs hållbara och smarta batterier med hög prestanda, säger Kristina Edström och avslutar:

– Det har aldrig varit så roligt att vara batteriforskare som det är nu. Det finns en helt annan typ av intresse och det är så roligt att vi har en tydlig roadmap i Europa. Tillsammans kan vi göra skillnad och jag ser också att det finns en stor vilja till det.

Uppsala Universitet:

Forskningen inom ÅABC handlar om skapa nya batterimaterial, nya ultraeffektiva och miljövänliga batterikoncept och att samarbeta med olika företag om hur batterier används bäst i tekniska tillämpningar. Att bidra med kompetens till samhället är centralt.

Vi samarbetar gärna! Läs mer på: www.uu.se