ANNONS FRÅN NIBE

Är läsk för bubbligt för NIBEs ingenjörer?

Vad är det egentligen för ett gäng nördar som håller till på NIBE i Markaryd? Värmepumpstillverkaren gästar ”Ingenjörsfördomar” och då håller Emil Persson inte igen med fördomarna.

Publicerad Uppdaterad

Värmepumpar är kanske inte det mest spännande att prata om. Men, bakom en effektiv värmepump från det globala bolaget NIBE ligger många timmar av avancerad ingenjörskonst. Och som vanligt när det gäller ingenjörer har Sveriges främsta fördomsmakare Emil Persson sina egna idéer om vad de egentligen är för typer.

I ett uppskattat avsnitt av Youtube-serien ”Ingenjörsfördomar” är det Gerteric Lindquist, vd för det småländska värmepumpsbolaget NIBE, som är gäst i studion. Han får bland annat försvara sig mot Emils påstående om att framstående teknikföretag ska utgå från städer som Palo Alto, eller åtminstone Stockholm. Inte Markaryd, ett ortsnamn som mer ”låter som en plats där döda coronaminkar grävs ner”.

– Ja det är många som tycker så, men det är tvärtom – det är så skönt att vara en underdog. Palo Alto och de här fina ställena – det betyder ju ingenting! Det är människornas skaparkraft som resulterar i produkter och framgång, svarar Gerteric Lindquist i avsnittet.

Se hela avsnittet här!

NIBEs ingenjörer – ett gäng töntar?

Kanske är det en gammal gymnasiefördom som gör att Emil Persson har fått för sig att NIBEs ingenjörer är ett gäng töntiga NO-killar. När han påstår att många på NIBE inte kan dricka läsk ”eftersom kolsyran får det att bubbla i näsan” får han mothugg av Gerteric Lindquist.

– Det är en sådan vanföreställning du har. Ingenjörer är logiska och rationella i allmänhet, men det ska ju inte översättas till att man är tråkig. Tänk i Göteborg, vem är det som står för kortegen? Jo det är ingenjörerna, svarar Gerteric Lindquist.

Fler kvinnor än bara Karin och Ulla

I teknik- och ingenjörsbranschen har det länge varit överhängande män som varit verksamma. Och även om det inte är så illa att den senaste kvinnan Gerteric såg, var Marianne Mörck som julvärd – vilket Emil påstår i avsnittet – är Gerteric självkritisk till att kvinnor inte utgör mer än 38 procent av NIBEs medarbetare.

– Det är ju inte 50–50 och det kan man kritisera oss för, och de blir vi kritiserade för. Sen är det inte så att vi har gjort det medvetet på det här sättet. Men det stämmer att jag hade kunnat vara mycket bättre på att förbättra det här, säger han i programmet och utvecklar kring läget i hela branschen:

– Om man tänker på min generation som gick teknisk på 1970-talet – i Göteborg där jag pluggade gick det två flickor, Karin och Ulla. Sen var vi 108 pojkar. Det har succesivt förändrats, och det är mycket av en generationsfråga, men det är fortfarande väldigt mycket män.

NIBEs avsnitt av Ingenjörsfördomar finns på Youtube. Se hela avsnittet med Gerteric Lindquist här.

Om Ingenjörsfördomar:

Ingenjörsfördomar är webbserien som låter Sveriges största arbetsgivare för ingenjörer slå hål på – eller bekräfta – fördomarna om deras bransch och ingenjörerna som arbetar i den. Programledare är Emil Persson som bland annat driver den populära podcasten Fördomspodden. Ingenjörsfördomar produceras av contentbyrån Borg Owilli. Det här avsnittet är ett betalt samarbete med NIBE.