ANNONS FRÅN TELENOR CONNEXION
5G:s 3 faser för IoT– så kommer utvecklingen att se ut
Ingen har lämnats oberörd av den stora hypen som 5G redan fört med sig. Men likt alla stora trender behöver man allt som oftast ta ett kliv tillbaka och ställa frågan: vad är den verkliga nyttan? Precis den frågan har vi ställt till Martin Whitlock, CTO på Telenor Connexion, som guidar oss mot framtiden och hur utvecklingen och utrullningen av 5G kommer att se ut.
5G är som bekant den femte generationens mobilnätverk och har under de senaste två åren kommit att bli väldigt omtalat. Det talas till exempel om självkörande bilar eller kirurgi på distans men vilken nytta kommer det stora flertalet av företag kunna se fram emot? För företag som har, eller planerar att koppla upp sin verksamhet är det viktigt att se igenom hypen och förstå hur och vad 5G faktiskt kan bidra med i praktiken.
– Det är på intet sätt förvånande att 5G fått en sådan hype som det fått. I framtiden kommer det att bana väg för stora samhällsförändringar. Anledningen till att 5G är efterlängtat är att det möjliggör att man kan använda ett större spektrum av frekvensband. Något som i sin tur möjliggör högre datahastigheter, ännu fler uppkopplade enheter och lägre latens (tidsfördröjning), berättar Martin Whitlock. 5G är också den första nätgenerationen som från början är utvecklad för Internet of Things, IoT, och kommer skapa många möjligheter.
Där och då drar du nytta av 5G
Martin och hans kollegor på Telenor Connexion menar att vi framåt kommer att se 5G implementeras i tre olika faser, där var och en av dem innebär olika frågeställningar som företag ställs inför. Vi befinner oss just nu i den första fasen.
– Just nu är vi i en utrullningsfas. Nya nät blir tillgängliga och man börjar kunna använda dem, men det är inte möjligt överallt. Detta gäller både det som kallas ”mobile IoT” (LTE-M och NB-IoT som ofta byggs in i befintliga 4G-nät, liksom 5G nät. I den här fasen är det svårt att dra full nytta av 5G såvida det inte rör sig om väldigt lokalt begränsade applikationer. Däremot är det ett optimalt tillfälle att se över sina lösningar och utvärdera om de behöver moderniseras. Nu är det alltså ett bra tillfälle att utveckla sina tjänster, och se till att man är väl positionerad för att kunna ta tillvara på de ytterligare tillämpningar som 5G kommer öppna upp..
Steg två kommer i sin tur erbjuda fler möjligheter att dra nytta av 5G-nätet.
– Vissa länder har redan kommit till fas 2 som innebär att 5G teknologin är på plats och man kan börja utnyttja fördelarna av 5G. Bättre täckning på tidigare otillgängliga platser och möjlighet att göra batteridrivna uppkopplade enheter väldigt strömsnåla ger många applikationer bättre förutsättningar. Som ett exempel kan man ta vattenförsörjning i ett samhälle där sensorer används för att bevaka vattenflöden så att vattnet nyttjas mer effektivt. Detta kan vi göra redan nu men i och med 5G är det möjligt att använda även när vattenflödet finns långt bort och vid otillgängliga platser. Det möjliggör alltså en förlängning, utveckling och effektivisering av det vi redan gör idag.
Till slut kommer vi att nå den tredje fasen som kommer att bli slutdestinationen för utrullningen av 5G, och det är också där man når den fulla potentialen.
Ny Teknik undersöker: Vad kan DU om den svenska IoT-marknaden och dess aktörer? Delta i en kort anonym undersökning!
– Till slut kommer nätet att vara tillgängligt överallt, den nya teknologin är redan utrullad men även ekosystemet runt nätet kommer att vara rustat och anpassat. I den här fasen utvecklas framtidens affärsmodeller och de totala visionerna för den autonoma värld som byggs genom tillgängligheten av data, avslutar Martin.
5G designas för att fungera tillsammans med 4G. När 5G är utrullat och vi nått fas två och tre innebär det stora möjligheter för IoT-applikationer. Men med det sagt ska inte IoT-utvecklingen pausas i väntan på 5G. Just nu befinner vi oss alltså i en fas där man bör se över sina tjänster och utvärdera vad som kan moderniseras och utvecklas. I och med att tekniken kommer att finnas på plats kommer nästa innovationssteg att formas av affärsutvecklingsavdelningen snarare än teknikavdelningen. Vinnarna på marknaden kommer att vara de företag som har varit tidigt ute och som har använt IoT för att strategiskt ombilda sin verksamhet, snarare än att bara försöka göra som sina konkurrenter. Genom att förbereda sig för 5G säkerställer man inte bara sin stabilitet utan även sin konkurrenskraftighet.