SAMHÄLLE

WHO-chef kritisk till pandemitweet från Musk: ”sprider falsk information”

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

Twitters ägare Elon Musk ser faror med en internationell pandemiuppgörelse och att länder tvingas överlämna makt till Världshälsoorganisationen. WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus kritiserar Musk för att sprida "falsk information".

Publicerad

Twitterchefens utspel på den sociala medieplattformen om en ny, internationell överenskommelse om pandemier har väckt kraftiga reaktioner i WHO:s högkvarter i Genève.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus sade på torsdagen att Musk sprider falsk information på sociala medier.

Ilsket utspel

Det ilskna utspelet från WHO-chefen kom sedan Musk uppmanat länder att "inte överlämna bestämmanderätt till WHO".

– Påståendet att en uppgörelse skulle innebära att länder lämnar över makt till WHO är helt enkelt falskt. Länder kommer att bestämma vad som står i uppgörelsen, sade Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens i Genève.

Tedros valde att inte nämna Musk vid namn. Tidigare hade han dock svarat på Twitterchefens utspel med kommentaren att "länder ger inte upp sin suveränitet till WHO".

Omröstning 2024

Förhandlingar ska leda till ett nytt avtal om hur jordens länder ska agera i en pandemi. En slutlig text ska läggas fram när WHO:s medlemsländer samlas i maj 2024.

Förhandlingarna har redan tidigare mötts av en mångfald konspirationsteorier, bland dem anklagelser om att WHO vill ta över ansvaret för nationella hälsostrategier.

– En uppgörelse kommer att hjälpa länder att bättre skydda sig mot pandemier. Den ska hjälpa oss att skydda människor oavsett om de lever i fattiga eller rika länder, svarade Tedros på presskonferensen.