SAMHÄLLE

Biden häver sekretess om covids ursprung – utreder kopplingar till laboratorium

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.

Tre år efter covidpandemins utbrott undertecknar USA:s president Joe Biden ett lagförslag som kräver hävd sekretess på underrättelsematerial gällande eventuella kopplingar mellan utbrottet av coronapandemin och ett laboratorium i den kinesiska staden Wuhan.

Publicerad Uppdaterad

"Vi måste gå till botten med covid-19:s ursprung, inklusive potentiella kopplingar till Wuhans virologiska institut", säger Biden i ett uttalande som fortsätter:

"Vid implementering av denna lagstiftning kommer min administration att ta bort sekretessen och dela så mycket av den informationen som möjligt."

Biden säger att han redan 2021, efter att han tillträtt som president, instruerat landets underrättelsegemenskap att använda alla medel som står till dess förfogande att undersöka ärendet. Enligt presidenten är arbetet i fråga fortfarande pågående – men så mycket som möjligt ska nu publiceras "utan att skada den nationella säkerheten".

Utbrott i Wuhan

Lagförslaget innebär politiska risker för Biden, vars relation till Kinas president Xi Jinping är sval. Kina förnekar bestämt möjligheten att viruset läckte ut från ett laboratorium.

Kongressen antog och skickade lagförslaget till Biden i mars.

Viruset fick sitt utbrott 2019 i Wuhan i östra Kina. Pandemin har hittills lett till nästan sju miljoner dödsfall världen över, enligt officiella beräkningar. USA står för över en miljon av dem.

Amerikanska underrättelsetjänster är oeniga om huruvida viruset spreds slumpmässigt genom mänsklig kontakt med ett infekterat djur eller läckte från Wuhans virologiska institut.