Var femte med dos tre omikronsmittad inom två månader

2022-04-07 08:43  
Enligt en ny studie testades mer än var femte person positivt inom två månader efter att de fått den tredje dosen vaccin. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Många vaccinerade smittas av omikron. Enligt en ny studie testades mer än var femte person positivt inom två månader efter att de fått den tredje dosen vaccin, rapporterar SVT Nyheter.

Forskare i Community-projektet vid Danderyds sjukhus utanför Stockholm har i en ny delstudie regelbundet testat 375 sjukhusmedarbetare under fyra veckor, oavsett om de hade symptom eller inte.

Deltagarna i studien hade nyligen fått den tredje dosen. Ändå testade mer än var femte positivt inom två månader. De flesta hade inga symptom när de provtogs.

– Omikron tar sig förbi antikropparna. Vi ser att de som blir infekterade hade lika höga nivåer av antikroppar som de som inte blev infekterade, säger Charlotte Thålin, biträdande överläkare och forskningsledare för studien, till SVT.

Läs mer: Miljard till fjärde vaccindos för äldre: Behöver ha en beredskap”

De infekterade deltagarna provtogs varannan dag. Över hälften av dem var positiva i elva dagar och testerna talar för att de var smittsamma i upp till nio dagar.

Det här är första gången som man har kunnat följa virushalterna i luftvägarna under en pågående omikroninfektion och det var förvånande att så pass många var positiva så länge och hade så höga virushalter trots att de precis fått sin tredje dos, säger Charlotte Thålin.

Resultatet av delstudien presenterades för Världshälsoorganisationen (WHO) under onsdagen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer