SAMHÄLLE

Sveriges nya vapenstöd till Ukraina – värt 13 miljarder

Försvarsminister Pål Jonson (M) via länk, Liberalernas försvarspolitiska talesperson Anna Starbrink, vice statsminister Ebba Busch (KD) och SD:s utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson under en pressträff på onsdagen om nytt militärt stöd till Ukraina.

Regeringen presenterar ett nytt militärt stödpaket till Ukraina. Det rör sig om det hittills största paketet, värt 13,3 miljarder kronor. I paketet ingår bland annat flygplan och pansarbandvagnar.

Publicerad Uppdaterad

Dagens militära stödpaket blir det sextonde från Sverige sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Pengarna, som kommer att ingå i en extra ändringsbudget, ska bland annat stärka Ukrainas luftförsvar.

Paketet innebär att Sverige kommer att överlåta två radarspanings- och ledningsflygplan av modellen ASC 890.

Enligt regeringen ger det Ukraina “en helt ny förmåga till luftburen radarspaning- och stridsledning mot mål i luften och till sjöss“, som också gör att förmågan att bekämpa mål på långa avstånd förstärks. Med flygplanen följer också utbildning och teknisk utrustning.

Granater och bandvagnar

Enligt försvarsminister Pål Jonson är ASC 890 det som just nu har "störst effekt på det ukrainsk luftförsvaret" eftersom det kommer att komplettera och förstärka de utlovade donationerna av amerikanska stridsflyget F-16.

– Man kan identifiera inkommande kryssningsrobotar, man kan identifiera drönare och identifiera mål på både mark och på havet, säger han på en pressträff.

Flygplanen kommer enligt Jonson att införas gradvis i samband med att Ukraina också får F-16.

Enligt regeringen innebär stödpaketet en tillfällig nedgång i den svenska försvarsförmågan. Det hanteras bland annat genom att Sverige köper in nya granater, ett nytt flygplan av typen Global Eye samt ett nytt splitterskyddat fordon.

Väntar med Gripen

Med pengarna som presenteras i dag har Sverige hittills stöttat Ukraina med 43,5 miljarder kronor. Nyligen presenterade regeringen en långsiktig ram för fortsatt militärt stöd till Ukraina på 75 miljarder kronor fördelat under åren 2024–2026.

Samtidigt kräver oppositionen att Sverige ska skicka Jas Gripen till Ukraina, i princip omgående.

Regeringen har inte uteslutit det. På tisdagen meddelade dock försvarsminister Pål Jonson att Sverige av de andra länderna inom den luftförsvarskoalition som hjälper Ukraina med såväl flygplan som luftvärnssystem har ombetts avvakta med Gripensystemet. Det eftersom fokus för Ukraina nu ligger på att implementera F-16.

FAKTA

Det här ingår i Sveriges senaste stödpaket till Ukraina

Två radarspanings- och ledningsflygplan (ASC 890), inklusive utbildning, teknisk utrustning och metodstöd.

Jaktroboten Rb 99 (AMRAAM).

155 mm artillerigranater.

Hela det svenska beståndet av Pansarbandvagn 302, Pbv 302, inklusive reservdelar, underhållsutrustning och ammunition.

Tankfordon som är överskott från Försvarsmakten.

Underhållslösning för tidigare donerad svensk materiel.

Finansiellt stöd till fonder och tillfälliga initiativ för att möjliggöra snabb och storskalig upphandling av materiel till Ukraina.

Totalförsvarets forskningsinstitut får i samband med paketet i uppdrag att stötta Ukraina att etablera ett eget försvarsforskningsinstitut.

Ukrainas stridsledningsförmåga stärks ytterligare i paketet genom en donation av terminaler med abonnemang för satellitkommunikation.

Källa: Regeringen