Svenska kraftnät anmäler sig själva

2022-09-22 12:52  
Svenska kraftnät utreder incidenten för att klargöra hur felet uppstod. Arkivbild. Foto: Henrik Holmberg/TT

Cirka 3 700 personer har registerkontrollerats av Säkerhetspolisen – trots att kontrollerna egentligen skulle ha avslutats.

Nu anmäler Svenska kraftnät personuppgiftsincidenten till Integritetsskyddsmyndigheten.

It-strul orsaken

Orsaken till de felaktiga kontrollerna ska vara ett tekniskt fel i ett it-system, och anmälan avser historiska filer som Svenska kraftnät delat med Säkerhetspolisen (Säpo) mellan den 5 september 2017 och den 18 januari 2018.

Läs mer: Stamnätet blir uppgraderat för tre miljarder kronor

När Svenska kraftnät uppmärksammades på felet kontaktades Säpo och de löpande kontrollerna upphörde under natten till torsdag.

Kan ansöka om registerkontroll

Bolag inom elförsörjningen som bedriver säkerhetskänslig verksamhet kan hos Svenska kraftnät ansöka om registerkontroll av anställda inom den verksamheten. Det är sedan Säpo som utför kontrollerna, som sker efter samtycke, bland annat i misstanke- och belastningsregistret. Eventuell information som hittas kan lämnas via Svenska kraftnät till arbetsgivaren efter att personen fått möjlighet att yttra sig.

Händelsen utreds

Enligt Svenska kraftnät har ingen information från de felaktiga kontrollerna lämnats vidare till arbetsgivare och enbart personal som arbetar med registerkontroller har kunnat ta del av eventuella uppgifter.

Läs mer: Uniper köps upp av tyska staten – äger svenska kärnkraftverk

Svenska kraftnät ska fortsatt utreda händelsen och kommer att se över sina rutiner för att liknande fel inte ska uppstå igen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer