Störtade planet från Lion Air hade mätarfel

2018-11-06 08:45  
Bild från sökandet av det kraschade flygplanet från Lion Air. Foto: AP Photo/Fauzy Chaniago/TT

Lion Airs förolyckade flygplan i Indonesien hade en flyghastighetsmätare som inte fungerade. Men om det är orsaken till den svåra flygolyckan, då 189 människor miste livet, är fortfarande oklart.

Indonesiens nationella transportsäkerhetskommitté (KNKT) har gått igenom delar av flygplanets svarta låda, och har kommit fram till att mätaren var sönder under planets fyra sista flygningar.

– När ett problem dök upp rapporterade piloterna in det och mekanikerna reparerade mätaren. Sen förklarades planet som dugligt att användas, säger chefen för KNKT, Soerjanto Tjahjono.

Läs mer: Räddningsmyndighet efter flygkraschen: ”Vi hoppas, vi ber”

KNKT ska undersöka vad som orsakat mätarproblemen, och om några reparationer gjordes. Men Tjahjono vill inte spekulera i om och i vilken utsträckning problemet bidrog till olyckan.

Även oberoende säkerhetsexperter säger att det är för tidigt att säga vad som var orsaken till olyckan. Myndigheterna har ännu inte hittat cockpitens ljudupptagning, den delen av planets svarta låda är fortfarande kvar på havets botten nordost om Jaktarta.

Mer om: Flygplan Olycka

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer