SAMHÄLLE

Saab köper in sig i försvarsföretag – som specialiserar sig på ai

Jas Gripen
Jas Gripen. Arkivbild.

Försvarskoncernen Saab fortsätter att investera i ai. Nyligen investerade man i Crowd AI som kan utvinna information i bilder från kameror. Nu köper Saab in sig i Helsing, där Spotifygrundaren Daniel Ek sitter i styrelsen och är stor investerare.

Publicerad Uppdaterad

Saab köper in sig i tyskbaserade försvarsföretaget Helsing specialiserat på ai-lösningar. En av företagets tidigare stora investerare är Spotifygrundaren Daniel Ek, som via sitt investeringsbolag Prima Materia för några år sedan investerade han 1 miljard kronor i ai-företaget.

Samarbetet kommer att inledas med att utveckla telekrig- och övervakningsfunktioner för stridsflyg, samt utforska ytterligare användningsområden för sensorer och ledningssystem inom olika verksamhetsområden.

– Investeringen i Helsing är ännu en milstolpe i Saabs arbete med att ytterligare stärka våra förmågor och kontinuerligt utveckla vårt erbjudande för att möta våra kunders förändrade behov. Tillsammans med de förvärv vi nyligen gjort av Bluebear i Storbritannien och CrowdAI i USA stöder detta också vår strategi för global tillväxt när vi satsar på att positionera Saab på strategiska marknader, säger Saabs vd Micael Johansson.

Saab betalar 75 miljoner euro, cirka 900 miljoner kronor, för fem procent av aktierna i bolaget. I och med affären inleds ett fördjupat samarbete bolagen emellan, enligt ett pressmeddelande från Saab.

Helsing har 220 anställda i Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

– Som är ett välrenommerat europeiskt försvarsföretag med lösningar inom alla domäner, är Saab en perfekt partner för våra avancerade mjukvaru- och ai-lösningar, säger Gundbert Scherf, medgrundare, Helsing.