Rekordvarm juni i Nordamerika: ”Dessa värmeböljor händer inte i ett vakuum”

2021-07-07 11:09  
En pojke svalkar sig i en park i Calgary, i kanadensiska Alberta, en het junidag. Foto: Jeff McIntosh/The Canadian Press/AP/TT

Förra månaden var den varmaste juni som uppmätts i Nordamerika. Globalt delar månaden fjärdeplatsen med 2018 – slagen endast av 2016, 2019 och 2020. Det rapporterar EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus.

Värst var rekordhettan i västra Kanada och USA. Provinsen British Columbia satte nya kanadensiska temperaturrekord tre dagar i rad i juni. Värmen har krävt hundratals liv.

Copernicus kopplar värmen till klimatförändringar orsakade av oss människor.

– Dessa värmeböljor händer inte i ett vakuum. De händer i ett globalt klimatsammanhang som blir allt varmare och gör dem troligare, säger forskaren Julien Nicolas enligt klimatorganets utskick.

Läs mer: USA:s största hinder för vindkraft till havs – brist på fartyg

Mänsklighetens utsläpp gör att extrema värmeperioder blir vanligare, mer intensiva och mer långvariga, betonar Nicolas.

För Europas del var årets junimånad den näst varmaste sedan statistik började föras. Norra Sibirien noterade också extrema temperaturer. Även på södra halvklotet rapporteras årstiden vara rekordvarm i bland annat Nya Zeeland.

Enligt Paris-avtalet från 2015 ska vi försöka hålla den globala temperaturhöjningen ”väl under två grader” jämfört med förindustriell tid, med sikte på högst 1,5 grader. Människans föroreningar har dock redan pressat upp siffran till 1,1 grader, vilket orsakar starkare oväder, torka och bränder.

Copernicus har i veckan också rapporterat att omfattande bränder i den torra naturen i Nordamerika och Sibirien innebär ökade utsläpp.

”Skogsbränder står för mycket större luftföroreningar än industriella utsläpp, eftersom de producerar en kombination av partiklar, kolmonoxid och andra föroreningar”, skriver klimattjänsten.

Henrik Samuelsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer