Regeringen tvingas backa om upphovsrätt i EU

2019-04-12 10:44  
Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen tvingas backa och rösta nej till uppgörelsen i EU om det reviderade och omdiskuterade direktivet om upphovsrättsregler på internet. En majoritet i EU-nämnden, som även regeringspartnern Miljöpartiet anslöt sig till, tvingar regeringen att byta fot.

– EU-nämndens majoritet bestämde sig för att föreslå att regeringen ska rösta nej. Det beklagar jag, på det här sättet sviker man 150 000 kulturarbetare i Sverige och man sviker de kreativa näringarna, säger justitieminister Morgan Johansson (S) som i sista stund hade snabbinkallats till riksdagens EU-nämnd.

Han betecknar Miljöpartiets röst emot regeringen i nämnden som ”unik”.

– Jag har inte varit med om det tidigare, säger Morgan Johansson.

Morgan Johansson tror dock inte att nämndens nya order till regeringen kommer att göra någon skillnad för utgången av omröstningen i EU:s ministerråd på måndag. Då ska uppgörelsen med EU-parlamentet formellt godkännas.

Läs mer: Majoritet i riksdagen kan ändra beslut om upphovsrätten

– Det finns en stor majoritet för uppgörelsen ändå, så direktivet kommer med mycket stor sannolikhet att godkännas ändå, bedömer Johansson.

Moderaten Tomas Tobé ser nämndens beslut som en seger.

– Vi har lyckats samla en majoritet i nämnden för att tvinga regeringen att rösta nej till copyrightdirektivet. Socialdemokraterna står nu ensamma i att vilja driva på för en länkskatt och ett uppladdningsfilter, säger Tobé.

Mer om: EU Upphovsrätt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer