Pentagons ufo-rapport – här är allt du behöver veta

2021-06-24 16:53  

Oförklarliga observationer och gryniga videoklipp på objekt med till synes häpnadsväckande prestanda. Nu ska Pentagon för första gången lägga korten på bordet. Här är allt du behöver veta inför den så kallade ufo-rapporten.

Uppdaterad med länk till rapporten

Varför pratar alla om ufon igen?

Därför att Pentagon är i färd med att släppa en hett emotsedd och redan livligt debatterad rapport om iakttagelser av ufon. Eller uap (unidentified aerial phenomena, eller oidentifierade fenomen i luften) som de nu allt mer frekvent benämns.

Oavsett om man väljer att kalla dem ufo eller uap så skriver Riksorganisationen Ufo-Sverige att ”alla föremål som observeras i luftrummet och som varken direkt eller efter en analys av en kvalificerad undersökare kan identifieras som en misstolkad, känd företeelse, är att betrakta som ett oidentifierat objekt, ett ufo”.

Rapporten är sammanställd av UAPTF, arbetsgruppen för oidentifierade fenomen i atmosfären, som lyder under Office of Naval Intelligence, den amerikanska flottans underrättelsetjänst.

När släpps rapporten?

De flesta tror att den blir offentlig den 25 juni eller kort därpå. 25 juni är åtminstone den deadline UAPTF har att rätta sig efter.

Uppdatering: Rapporten släpptes 25 juni, här är en länk till den.

Vad förväntas rapporten innehålla?

Enligt ett direktiv från Senate Select Committee on Intelligence, tillsynsmyndigheten för USA:s underrättelsetjänster, måste den innehålla en detaljerad analys av sådan ufo-data som samlats in av den amerikanska flottans underrättelsetjänst, av UAPTF och av den federala polisen, FBI.

Den ska redogöra för hur samverkansprocessen mellan myndigheter ska skötas för att hantera insamlandet, och analysen, av alla ufo-observationer.

Rapporten ska också identifiera potentiella hot mot den nationella säkerheten. Samt en bedömning av om länder som Kina eller Ryssland kan ha utvecklat extremt avancerad teknik som skulle kunna förklara de observationer som ska åskådliggöras i rapporten.

Vissa delar lär dock förbli hemligstämplade.

Hemligt ufo-program

Vad vet vi om dessa observationer?

En hel del faktiskt. Både från Pentagon och Vita Huset var det i många årtionden locket på, och under den perioden var det en liten brokig skara av ufologer, piloter, politiker och andra som oförtrutet kämpade vidare under Arkiv X-devisen att sanningen finns där ute. Eller kanske till och med härnere på jorden: hemligstämplade bevis och märkliga föremål gömda i lagerlokaler.

Sedan den 16 december 2017 har stigmatiseringen som tyngt dessa entusiaster sakta men säkert släppt. Det var då New York Times avslöjade att det med start 2007 inom Pentagon existerat ett hemligt ufo-program, kallat Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP).

UAPTF, arbetsgruppen för oidentifierade fenomen i atmosfären, har nu ersatt AATIP.

En av reportrarna bakom New York Times-artikeln var Leslie Kean, som, om man vill ha den långa versionen av USA:s ufo-historia från Roswell och framåt, porträtteras i ett reportage i tidskriften New Yorker. Kean råkar vara just en av de entusiaster som tröstlöst jobbat för att blottlägga amerikanska myndigheters kännedom om ufon.

Men utöver att New York Times satte strålkastaren på AATIP så publicerade tidningen också två filmklipp, fångade med vapentillverkaren Raytheons multisensorkapsel, som monterats på amerikanska stridsflygplan. Multisensorkapseln kallas atflir, eller ”advanced targeting forward-looking infrared”.

Ett tredje klipp kom snart i dagen och ifjol bekräftade Pentagon att filmerna var autentiska.

Låt oss ta och titta på dem.

Flir (2004)

Flir står för forward-looking infrared och det är lite förvirrande att klippet har fått det namnet eftersom samtliga tre filmer vi presenterar här har fångats med samma teknik. Men hursomhelst: i november 2004 registrerade robotkryssaren USS Princetons radarutrustning ”något” som tycktes avvika från det normala, strax utanför San Diegos kust. ”Något” loggades så högt som 24 000 meter upp i luften och så lågt som precis ovanför vattenytan.

Piloten David Fravor beordrades att från intilliggande USS Nimitz ge sig ut på ett spaningsuppdrag. Väl i luften såg Fravor vad han beskrivit som ett ovalt objekt, omkring tio meter långt som saknade både vingar och synlig teknik för framdrivning. Objektet såg ut att ”studsa runt som en pingisboll”. Två andra piloter som befann sig i närheten ska ha gett liknande vittnesmål.

Därpå skickades en annan pilot, Chad Underwood, upp med ett plan utrustat med Raytheons multisensorkapsel. Flir är resultatet av Underwoods spaningsarbete.

Gimbal och Go Fast (2015)

Av de tre klippen är Gimbal den mest uppseendeväckande, inte minst på grund av att vi får höra piloterna när de försöker förstå vad det är som sker. Om du vill veta mer om Gimbal skrev vi en artikel om videon för några år sedan. En sak den artikeln inte tar upp, och som så vitt vi vet ingen har gått till botten med, är att en av piloterna säger att han observerar en ”hel flotta av dem”. Det är möjligen något som ufo-rapporten kan komma att redogöra för i mer detalj.

Sedan dess har Pentagon bekräftat att ytterligare två klipp, från 2019, också är autentiska. Det ena föreställer triangelformade eller pyramidliknande objekt och det andra ett runt objekt som tycks hovra för att plötsligt försvinna under vattenytan. Observationen av det runda objektet ska ha skett ombord på USS Omaha och en ubåt ska ha skickats ut för att spana, men inget objekt ska ha kunnat påträffas.

Här är de klippen:

Har observationerna något gemensamt?

Ja, objekten saknar med den kunskap mänskligheten än så länge besitter (så vitt vi vet) förmågan att flyga, men tycks uppenbarligen göra det ändå. De kan accelerera, vända och hovra på sätt som än så länge är oförklarliga. Bland annat.

Varför är det bara piloter och besättningsmän i den amerikanska flottan som gör dessa observationer?

Det är det inte. Det finns åtskilliga ufo-observationer från alla världens hörn, och det sägs att ufo-rapporten ska redovisa flera av dem. Men klippen har fått extra mycket uppmärksamhet och skänkts legitimitet sedan Pentagon gått i god för dem.

Varför är amerikanska myndigheter helt plötsligt redo att prata om ufon?

Det är frågan. Under Kalla kriget ska alla rapporter om ufon ha belastat amerikansk underrättelsetjänst så till den grad att man blev bekymrade över att missa verkliga signaler – som ett angrepp från Sovjetunionen – mitt i allt brus.

Sedan finns det ett antal amerikanska politiker som arbetat för mer öppenhet i frågan, bland annat den demokratiske senatorn Harry Reid, som var den som låg bakom AATIP, och den republikanske senatorn Marco Rubio.

Det stora avslöjandet i New York Times 2017 kan också ha bidragit.

Har någon fått kika på innehållet i rapporten än?

Ja, bland annat ett antal kongressledamöter. Det har föranlett flera artiklar på temat om att vi ska tona ner förväntningarna en aning. Samtidigt finns i samband med rapporten flera uppseendeväckande citat från politiker.

John Ratcliffe, tidigare nationell underrättelsechef:

– När vi talar om observationer så talar vi om objekt som har observerats av piloter i den amerikanska flottan och flygvapnet, eller som har fångats upp av satellitbilder, som ärligt talat ägnar sig åt saker som är svåra att förklara, rörelser som är svåra att ta efter, som vi inte har teknik för, eller som rör sig i hastigheter som passerar ljudvallen utan någon ljudbang.

Barack Obama, före detta president:

– Det finns foton och inspelningar av objekt i skyn där vi inte riktigt vet vad det är för något. Vi kan inte förklara sättet de rör på sig eller deras kurs.

Luis Elizondo, tidigare chef för Pentagons Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP):

– Vi är ganska övertygade om att vi har att göra med teknik som är flera generationer mer avancerad än vad vi skulle klassa som nästa generation. Något som kan vara mellan 50 och 1 000 år framför oss.

Tim Burchett, republikansk kongressledamot:

– Det är uppenbarligen något som pågår som vi inte kan hantera.

Eller är det det? Borde det inte finnas betydligt enklare förklaringar?

Jo, för all del. Optiska illusioner, artefakter på eller framför kameran och andra naturliga orsaker skulle kunna ligga bakom mycket av det som anses oförklarligt. En av de mer sansade, pålästa och underhållande ufo-skeptikerna heter Mick West, vars omsorgsfulla och mödosamma nedmontering av många ufo-observationer är väl värda att ta i beaktande. Även Anders Persson, ställföreträdande flygvapenchef på Försvarsmakten, manar till en viss besinning, som i en färsk intervju med Dagens Nyheter.

Å andra sidan är många astronomer rätt så eniga i sin syn på att det borde existera liv på andra planeter.

De är ju det. Och låt säga att biologiskt liv utvecklats ungefär på samma sätt som här på jorden, men haft några tusen eller miljoner år till på sig? Vilken teknik kommer de – eller deras superintelligenta maskiner – att ha hunnit framställa då?

Peter Ottsjö

Mer om: Ufo Pentagon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer