Ökande strålning i Tjernobyl – men ingen fara för Sverige

2021-05-11 07:48  
Varningsskylt utanför den övergivna staden Pripyat, ungefär tre kilometer från Tjernobyls kärnkraftverk. Arkivbild. Foto: Efrem Lukatsky/TT

Strålsäkerhetsmyndigheten tror inte att den ökande strålningsaktiviteten i Tjernobyls gamla reaktor kommer att få några följder i Sverige. Men lokalt i Ukraina kan det i värsta fall uppstå radioaktivt läckage.

– Det känns långsökt att Sverige skulle kunna påverkas, säger Jan Hanberg, enhetschef vid avdelningen för kärnkraftsäkerhet på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Han får medhåll av Christophe Demaziere, professor vid Chalmers tekniska högskola.

– Det är något som utvecklas långsamt, och det finns ingen risk för en explosion som vid den ursprungliga olyckan, säger Demaziere.

35 år sedan

Den senaste tiden har ökande halter av neutroner uppmätts från delar av den begravda kärnkraftsreaktor i Tjernobyl som havererade för 35 år sedan.

– Det säger mig att det är en kedjereaktion som pågår, säger Jan Hanberg.

Läs mer: Spår efter kalla krigets kärnvapentester hittad i honung

Än så länge finns ingen överhängande risk för läckage och situationen utvecklas som sagt långsamt. Men om processen inte kan bromsas hotar en tilltagande värmeutveckling, som efter hand kan smälta omgivande material så att radioaktivitet i värsta fall kan läcka ut till omgivningen förklarar han.

– Det jag befarar i första hand är då grundvattnet, och floden som ligger i närheten, säger Jan Hanberg.

Stål och betong

Både Jan Hanberg och Christophe Demaziere betonar att läget än så länge är synnerligen oklart och att det krävs mer information för att förstå hur situationen utvecklas inuti den stora sarkofagen som täcker den havererade reaktorn.

– Jag tror att det är mycket svårt även på plats att avgöra vad som händer där inne. Eftersom strålningen är så stark måste man göra inspektioner med en robot, som kan göra en visuell inspektion och mäta temperatur och aktivitet på olika ställen, säger Demaziere.

– Det bästa man kan göra i dagsläget är att fortsätta övervaka, för att förstå hur det utvecklar sig, tillägger han.

Jörn Spolander/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer