Ny EU-handbok ska stoppa lastbilskapningar

2018-01-31 07:22  
Den kapade lastbilen på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

En ny säkerhetshandbok ska minska antalet kapningar och stölder av lastbilar. Särskilt fokus ligger på risken att terrorister kan kapa lastbilar, vilket skett i bland annat Stockholm och Berlin.

Rakhmat Akilov körde ihjäl fem personer på Drottninggatan efter att ha stulit en lastbil på Adolf Fredriks kyrkogata. Lastbilen stod olåst eftersom chauffören arbetade med en leverans.

Efter dådet i Stockholm, och flera andra liknande dåd i Europa, har säkerheten kring lastbilar debatterats. Med finansiering från EU-kommissionen har forskningsinstitutionen CBRA tagit fram en handbok i säkerhet som ska hjälpa chaufförer och åkerier att minimera antalet stölder och kapningar. Forskarna har också diskuterat en hel del tekniska lösningar som automatbromsar på fordon eller höj- och sänkbara väghinder.

Daniel Ekwall, docent i logistik på Högskolan i Borås, deltog som enda svenska forskare i arbetsgruppen.

– Detta handlar om att höja den generella säkerhetsnivån för att förhindra stölder och komma åt dem som vill ha tag på en lastbil till ett terrorbrott exempelvis, säger han till TT.

Läs mer: Svenskt geostaket mot terrorister – inte så enkelt som det verkar

Tanken är att handboken ska göra det enkelt för chaufförer, speditörer och lagerägare i hela Europa att följa rutinerna som forskarna satt upp och checka av åtgärderna för sitt företag och sina lastbilar.

– Bara en sån enkel grej som lämna fordon igång med nycklarna i. Det var en sak som hände i Stockholm, men det görs säkert flera tusen gånger i veckan i Sverige och då händer ingenting.

Många av lösningarna som presenteras i handboken är egentligen självklarheter för personer inom branschen, enligt Ekwall.

– Men att göra det i planerad, strukturell skala är bökigare än man tror, säger han.

Att helt skydda sig från terrordåd med lastbilar är omöjligt.

– Men med tekniska lösningar och säkerhetsrutiner kan man göra det svårare för terrorister och göra så att det kräver mer planering för dem, säger Daniel Ekwall.

Mer om: Terror EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer