SAMHÄLLE

Nasas uppdrag: Skapa en tidszon för månen

Vår närmaste himlakropp månen, fotograferad från Bryssel i Belgien. Arkivbild.

56 mikrosekunder – det vill säga 56 miljondelars sekunder. Så mycket snabbare går ett dygn på månen jämfört med jorden.

Publicerad Uppdaterad

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har fått i uppdrag att skapa en egen tidszon för vår närmaste himlakropp.

Tidszonen, döpt till koordinerad måntid (LTC), spås få stor betydelse i ljuset av den pågående andra vågen av månkapplöpning.

Ingen människa har varit på månen sedan USA:s Apollo-program åren 1968 till 1972. Men månen har hamnat i fokus som en åtråvärd anhalt för fortsatt rymdforskning, med siktet inställt på Mars. Länder som USA, Kina, Japan och Indien samt ett antal privata bolag har de senaste åren skjutit upp rymdsonder och USA har lanserat det nya månprogrammet Artemis.

Men när farkoster ska landa på månen krävs exakta tidsangivelser. Att rymdsonder där opererar efter jordtid kan skapa problem, varnar Vita huset i ett memorandum där man ber främst Nasa ta sig an utmaningen med den nya tidszonen.

Skälet till att ett atomur på månen skulle gå något snabbare än ett på jorden har att göra med månens gravitation och himlakroppens rörelse i förhållande till jorden, skriver public servicekanalen NPR.

För att fastställa korrekt måntid föreslår Vita huset att ett antal atomur skickas till månen. Man konstaterar också att etablerandet av LTC-tid kräver en internationell överenskommelse.