Läkemedelsverket avråder: Köp inte självtest

2020-04-22 14:50  
Det finns i dagsläget inga självtester för covid-19 som är tillräckligt säkra. Därför avråder Läkemedelsverket privatpersoner bestämt från att köpa och använda testerna. Foto: Ole Berg-Rusten

Det finns i dagsläget inga självtester för covid-19 som är tillräckligt säkra. Därför avråder Läkemedelsverket bestämt privatpersoner från att köpa och använda testerna.

Tre webbplatser har redan förbjudits att sälja självtester för covid-19. Läkemedelsverket har ytterligare ett antal sidor som är under utredning och som enligt Ewa-Lena Hartman kan resultera i flera förbud.

Av den anledningen väljer nu Läkemedelsverket att varna privatpersoner för att köpa tester på internet.

Uppfyller inte kraven

– För närvarande känner vi inte till att det finns tester för covid-19 som uppfyller kravet i lagstiftningen som gäller för medicintekniska produkter, säger hon.

– Så vi vill uppmana privatpersoner att inte köpa självtester för hemmabruk. I dag är det bara via vården som man kan testa sig på ett säkert sätt.

TT: Vad finns det för faror med självtester?

Riskerna är att man får ett falskt negativt svar, och det innebär att du tror att du är frisk och agerar som om du är frisk och riskerar därför att bli en smittspridare, säger Hartman.

Läs mer: De letar efter bästa testet för immunitet

TT: Hur arbetar ni för att ha koll på det som finns på internet?

– Vi får signaler från personer som har hittat ett test som de funderar på att köpa och vill då veta om det är säkert. Det är ett sätt som vi kan se webbsidorna på men vi gör även egna sökningar på internet för att hitta sidorna själva.

CE-märkta

Tester måste granskas av ett oberoende certifieringsföretag och vara CE-märkta för att uppfylla kraven. Men sådana godkända tester finns i nuläget inte till försäljning för allmänheten.

Även Folkhälsomyndigheten rekommenderar att inte använda självtesterna då myndigheten anser att tillförlitligheten hos testerna är avsevärt lägre än sjukvårdens tester.

Anders Wallin/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer