Kommun tar strid om Sveriges lägsta punkt

2021-03-24 16:59  
Sveriges lägsta punkt ligger i Kristianstad, vilket kommunen med skyltar och en installation informerar besökarna om. Nu höjs dock röster i Sölvesborg om att den lägsta punkten finns där. Foto: Johan Nilsson/TT

Sveriges lägsta punkt ligger i Kristianstad, vilket kommunen med skyltar och en installation informerar besökarna om. Men nu höjs röster i Sölvesborg för att de har den lägsta punkten, och vill därmed ha äran och ett eventuellt inflöde av turister.

Den torrlagda sjön Vesan utmed E22 tros nämligen i dag vara Sveriges lägsta punkt, rapporterar lokala medier.

– Om vi har den lägsta punkten i Sverige innebär det att turister som annars kanske bara skulle susa igenom Blekinge på E22:an istället gör en avstickare. Och det är det värt, säger Arne Sonesson, som ligger bakom det nya uppropet, till Blekinge Läns Tidning (BLT).

Bakgrunden är att marken i södra Kristianstad, enligt kommunen 232 centimeter under havsytan, behåller sin höjd över havet medan marken i Vesan sjunker och eventuellt har gått förbi.

Enligt BLT åker dock inte Lantmäteriet ut för att mäta de lägsta punkterna i landet, bara de högsta, och en mätning skulle behöva göras av ett privat mätföretag. Tekniska förvaltningen inom Sölvesborgs kommun har enligt SR P4 Blekinge ännu inte tagit beslut om en ny mätning ska beställas.

”Jag önskar vi inte hade den jäkla lägsta punkten”

Striden är inte ny. Redan 1991 presenterade Sölvesborgs kommun den tänkta attraktionen. Men bara någon vecka senare rapporterade TT att stadsingenjörskontoret i Kristianstad mätt marknivån där till ytterligare någon centimeter under havet.

30 år senare är dock stadens kommunalråd Pierre Månsson (L) inte orolig över att eventuellt förlora stadens rekord.

– Jag förstår verkligen inte att det skulle vara något att vara stolt över, att den lägsta punkten ligger i Kristianstad. Jag önskar vi inte hade den jäkla lägsta punkten, att vi ligger så lågt har bara inneburit en massa kostnader eftersom vi måste bygga vallar för att skydda oss från vattenmassorna, säger han till Kristianstadsbladet.

Martin Yngve/TT

Mer om: Havsnivå

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer