Ikea-ägaren investerar miljarder i förnybar energi

2021-04-20 14:43  
Ingka Group utökar sin satsning för klimatet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ingka Group, som äger Ikeavaruhus runt om i världen, investerar 4 miljarder euro, omkring 40 miljarder kronor, i projekt för förnybar energi.

De senaste tio åren har Ingka Group gjort investeringar på 2,5 miljarder euro i vind- och solkraftsprojekt. Nu utökas den satsningen rejält. "Investeringarna kommer att fokusera på att addera vind- och solkraftsprojekt i nya länder", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Nyligen gjorde Ingka Group en stor investering i ryska solenergianläggningar som kommer att producera tillräcklig energi för att täcka behovet hos samtliga 17 Ikea-varuhus i landet, enligt bolaget.

"Vi måste alla göra vad vi kan för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius", säger Jesper Brodin, vd för Ingka Group, i en kommentar.

Ingka Group äger och driver i dag 547 vindturbiner och tio solenergianläggningar och flera Ikea-varuhus är utrustade med solpaneler på taken.

Helena Wande/TT

Mer om: Ikea

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer