Google får rekordböter på över fyra miljarder euro

2018-07-18 15:24  
Foto: AP Photo/Matt Rourke/TT

EU-kommissionen har beslutat om rekordböter för internetgiganten Google på drygt 4,3 miljarder euro. Google, som kommer överklaga beslutet, har enligt EU använt sitt operativsystem för Android-telefoner i strid med konkurrensregler.

Om inte Google åtgärdar problemet inom 90 dagar hotar ännu högre bötesbelopp, enligt kommissionen, som därmed har avslutat en utdragen utredning av hur Google utformat sina kontrakt med tillverkare av mobiltelefoner och mobiloperatörer.

Det kan då bli frågan om böter på 5 procent av Googleägaren Alphabets dagliga globala omsättning ovanpå de böter som nu påförts bolaget.

Google kommer att överklaga EU-kommissionens beslut.

”Android har gett större valfrihet för alla, inte mindre. Ett levande ekosystem, snabb innovation och lägre priser är klassiska tecken på robust konkurrens”, skriver Google i ett uttalande.

Läs mer: Datainspektionen granskar Google – igen

EU-kommissionen menar att Google har missbrukat sin starka ställning på marknaden för operativsystem för att stärka bolagets dominans på sökmarknaden.

”Detta är olagligt enligt EU:s konkurrensregler”, slår EU-kommissionären Margrethe Vestager fast i ett uttalande.

Utredningen har pågått i många år och har bland annat tagit sikte på att Google rest villkor på att Google Search och Google Chrome förinstalleras på utrustning.

Mer om: Google EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer