SAMHÄLLE

Försvarsministern: Har inga Jas Gripen att skicka till Ukraina

Pål Jonson
Försvarsminister Pål Jonson (M) på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.

Skicka gärna plan till Ukraina – men några svenska finns inte att avvara, upprepar försvarsministern på ett EU-möte i Bryssel. Men han hoppas på en snabb lösning om mer vapenstöd till Kiev.

Publicerad

Moderna väststridsvagnar till Ukraina var länge ett tabu, men levereras nu för fullt.

Diskussionen om stridsflygplan är likadan, konstaterar EU:s utrikeschef Josep Borrell, sedan allt fler länder börjat säga ja till att skicka gamla amerikanska F-16 till öst.

– I början är alla tveksamma, men i slutändan kommer besluten om att ge stöd, säger Borrell på väg in till dagens möte med EU-ländernas försvarsministrar i Bryssel.

Enligt honom har utbildningen för att lära ukrainska piloter att köra F-16 redan inletts, exempelvis i Polen.

– Det kommer att ta tid, men ju tidigare desto bättre. Det öppnar vägen för leverans av jetplan, säger Borrell.

Även Natochefen Jens Stoltenberg ger tummen upp för planerna.

Det är en bra idé och jag välkomnar beslutet från flera Natoländer att börja utbilda piloter. Det ger oss möjligheten att ta beslut om leveranser längre fram. Det skickar också en väldigt tydlig signal om att vi är engagerade på lång sikt. Ryssland kan inte vänta ut oss, säger Stoltenberg, som deltar vid EU-mötet som inbjuden gäst.

Flygplan

Några svenska Jas Gripenplan är dock inte aktuella, upprepar försvarsminister Pål Jonson (M) ännu en gång.

– De som vi har, de har vi behov av för att skydda Sverige. Vi har inget överskott av Gripenplan. Det har ju också att göra med att Ryssland nu är kraftfullt försvagat när det kommer till markstridskrafter, men när det kommer till sjöstridskrafter och luftstridskrafter är de närmast intakta. Så vi har inte några plan att avvara, säger Jonson på väg in till mötet i Bryssel.

– Men vi har inga principiella invändningar mot att Ukraina får tillgång till stridsflyg. Det är naturligt, säger försvarsministern – som samtidigt är tveksam till om Sverige kan bidra med något när det gäller den ukrainska pilotutbildningen.

– Det får man väl titta på i så fall, men grunden ska väl vara att man ska utbilda på den plattform som man sedan ska operera på, säger Jonson.

Ammunition

På försvarsministrarnas möte väntar bland annat samtal om mer pengar för vapen till Ukraina. Både Jonson och Borrell hoppas att Ungern snart ska släppa på sin blockering, kopplad till ilska över att en ungersk bank svartlistats av de styrande i Kiev.

– I huvudsak verkar det vara en bilateral fråga mellan Ungern och Ukraina men det är naturligtvis viktigt att vi kan lösa ut den frågan så fort som möjligt, och jag vet att det försiggår samtal, säger Jonson.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på väg in till tisdagens EU-möte i Bryssel.

Ett annat diskussionsämne är EU-kommissionens nyframförda Asap-förslag – för att snabba på ammunitionstillverkningen i Europa.

– Intentionen med Asap tycker vi är bra, att man skapar förutsättningar för att komma åt olika typer av flaskhalsar som finns för produktion av artilleriammunition. Sedan kan man ha synpunkter på en del av det och det kommer vi att få diskutera på dagens möte, säger försvarsministern i Bryssel.