SAMHÄLLE

Forskare vill undersöka uråldriga civilisationer under Östersjöns yta

En bild på en dykare.
Undervattensutgrävning i Tyskland av NIhK.

För tusentals år sedan bodde det människor i de områden som i dag är Nordsjön och Östersjön. Nu ska forskare från flertalet europeiska institutioner och universitet undersöka de vattendränkta regionerna innan det är för sent.

Publicerad Uppdaterad

För länge sedan såg inte våra nordiska landskap ut som de gör i dag. I stället för stora hav var till exempel Nordsjön och Östersjön landmassor där människor levde.

När den senaste istiden tog slut så steg vattennivån och människorna flyttade på sig. Forskare från ett flertal institut ska nu undersöka de områden som i dag är under vatten för att lära sig mer. Men de behöver skynda sig. Områdena är nämligen attraktiva platser att bygga vindkraftsparker på.

– För 20 000 år sedan så var den globala havsnivån 130 meter lägre än den är i dag. Med global uppvärmning och havsnivåhöjningar försvann unika landskap som var hem för mänskliga samhällen i årtusenden, säger Vincent Gaffney, professor vid universitetet i Bradford, England, och en av projektledarna för projektet som fått namnet Subnordica i ett pressmeddelande

De fyra huvuddeltagarna i projektet är danska Moesgaard museum, Århus universitet, universitetet i Bradford och det tyska forskningsinstitutet NIhK. Projektet har beviljats 13,2 miljoner euro från European Research Council. Sammanlagt har Subnordica en budget på 16 miljoner euro från 2021 till 2027. 

En karta.
De röda områdena är där det förr i tiden fanns land.

Lämningar likt Stonehenge fast under vattet

Att hitta förhistoriska lämningar under vattnet är inget nytt. Nyligen upptäcktes en sorts Stonehenge i Bodensjön. En konstruktion som tros vara 5 500 år gammal, rapporterar Vice. Utanför den kroatiska ön Korčula har också en 7 000 år gammal väg hittats enligt tidskriften.

Det är liknande upptäckter som Subnordica hoppas kunna göra under vattenytan i Nordsjön och Östersjön. För att göra studierna ska forskarna ta hjälp av modern teknik som olika ai-verktyg, datasimuleringar och seismiska studier,

– Subnordica kommer att undersöka betydelsen av forntida kustlinjer och dess resurser för människor. Genom dykundersökningar i Århus Bugt kommer vi att avgöra hur utbredd kustbebyggelserna var jämfört med de i inlandet och fastställa hur marina resurser utnyttjades för 9 000 till 8 500 år sedan, säger Peter Mor Astrup, undervattenarkeolog vid Moesgaard Museum i pressmeddelandet.

De områden som är intressanta är de som ligger längs Europas kustlinje, men som alltså förut inte låg under vattnet. Ett sådant är Doggerland, som ligger vid Doggers bankar i Nordsjön, och tros ha varit hem för många människor.

Dessa områden är dock inte bara intressanta för forskarna utan det är också där det finns påbörjade byggen eller planer på att bygga större vindkraftsparker, skriver Popular Mechanics. Vindkraftsparker skulle kunna hindra tillgången för forskning och forskarna hoppas därför kunna undersöka de potentialla undervattenslämningarna så snart som möjligt.