SAMHÄLLE

Forskare slår nytt rekord – har hittat världens djupaste fisk

Fiskar fotade djupt ner i havet.
En snigelfisk på 8 336 meters djup har slagit världsrekord.

En kamera lyckades filma en snigelfisk på 8 336 meters djup, det är ett nytt världsrekord.

Publicerad Uppdaterad

I augusti 2022 genomfördes en två månader lång expedition med skeppet DDSV Pressure Drop i de djupa delarna av Stilla Havet runt Japan. Djuphavsgravarna Izu-Ogasawara och Ryukyu undersöktes på djup om 7 300, 8 000 och 9 000 meter.

När Izu-Ogasawara undersöktes lyckades forskarna filma en fisk på ett djup om hela 8 336 meter. Snigelfisken, tillhörande släktet Pseudoliparis, har slagit nytt världsrekord.

Fisken hittades som del av ett tioårigt projekt om djuphavsfiskar som genomförs av University of Western Australia (UWA) och Tokyo University of Marine Science and Technology.

– Vi har spenderat över 15 år med att undersöka djupa snigelfiskar. Det finns så mycket mer hos dem än djupet, men det maximala djupet de klarar av är verkligen häpnadsväckande, säger Alan Jamieson, professor på UWA i ett pressmeddelande.

Den djupaste fisken bara en yngling

Forskarna hittade stora populationer av fisk nere på de extrema djupen. De lyckades bland annat fånga in två fiskar på 8 022 meters djup, de första fiskarna infångade på ett djup större än 8 000 meter.

Den fisk som nu håller rekordet av djupaste fisk är ett ungt exemplar. Snigelfiskar skiljer sig från andra djuphavsfiskar då yngre individer håller till på djupare havsnivåer.