FORSKNING

Förhistorisk havsreptil åt som en modern bardval

Den marina reptilen levde för cirka 248 miljoner år sedan, kort efter perm-trias-utdöendet.
Den marina reptilen levde för cirka 248 miljoner år sedan, kort efter perm-trias-utdöendet.

Nya fynd av skallar från den havslevande reptilen Hupehsuchus visar att de saknade tänder, men visar samma spår för barder som hos moderna valar.

Evolutionen har gjort det möjligt för bardvalarna att effektivt ta vara på den näringsrika soppa som utgörs av plankton och krill – och som ett resultatet av specialiseringen är bardvalarna de största djur som någonsin har levt på planeten. Nu visar fynd i Kina att även reptiler utvecklade vad som liknar barder. Det skriver University of Bristol i ett pressmeddelande

Likheter med valar

Brittiska och kinesiska forskare har hittat två nya skallar av den havslevande reptilen Hupehsuchus, som är mycket mer kompletta än tidigare fynd. Nu kunde forskarna se att den långa nosen bestod av ben som inte var sammanfogade, med stora mellanrum – en utformning som påminner mycket om den som bardvalar har. 

Reptilens skalle delar distinkta drag med bardvalar.
Reptilens skalle delar distinkta drag med bardvalar.

Barder består av keratin, och få har bevarats som fossiler. Men likt moderna bardvalar verkade reptilens käkar ha samma typ av spår som ger stöd åt barderna. Skallfynden saknade också tänder. Käkarna hade dessutom samma lösa uppbyggnad som öppnar för ett svalg med kapacitet att ta in stora mängder vatten för filtrering.

Efter det största utdöendet 

Den meterlånga reptilen levde för cirka 248 miljoner år sedan under den tidiga delen av trias och är del av en tid då livet i havet gjorde en snabb comeback efter det så kallade perm-trias-utdöendet. Det inträffade för omkring 252,3 miljoner år sedan – och var en långt större katastrof än det förmodade asteroidnedslag som slog ut dinosaurierna för cirka 66 miljoner år sedan.