SAMHÄLLE

Fler kärnvapenladdade stridsspetsar i världen – samlad sprängkraft över 135 000 Hiroshimabomber

Kim Jong-Un vid vad som ser ut att vara någon typ av stridsspets
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vid vad som antas vara någon typ av stridsspets på en bild från landets statliga nyhetbyrå KCNA. Nordkorea är ett av de länder som har ökat sitt antal stridsspetsar under 2022, enligt rapporten.

Antalet kärnvapenstridsspetsar i världen som är tillgängliga att användas ökade under 2022, en utveckling främst driven av Ryssland och Kina, visar en ny rapport.

Publicerad Uppdaterad

De nio officiella och inofficiella kärnvapenmakterna har i år 9 576 stridsspetsar som är redo att användas av militären, en ökning från i fjol då siffran var 9 440, enligt rapporten från Norsk Folkehjelp.

Sammanlagt har stridsspetsarna laddade med kärnvapen en sprängkraft som motsvarar över 135 000 Hiroshimabomber, enligt rapporten.

Den senaste tiden har Ryssland upprepade gånger hotat att använda kärnvapen i samband med invasionen av Ukraina och västländernas militära hjälp till Ukraina.

De 136 stridsspetsar som har tillkommit under året tillskrivs Ryssland, Kina, Indien, Nordkorea och Pakistan.

"Den här ökningen är oroande och fortsätter en trend som började 2017, säger Grethe Lauglo Østern som har arbetat med rapporten i ett uttalande.