EU:s strafftullar mot USA införs – ”Vi närmar oss handelskrig”

2018-06-19 13:18  
Donald Trump och Cecilia Malmström. Foto: TT

Effekterna av USA:s ståltullar börjar nu kännas av i Europa. I dagarna svarar EU med strafftullar på amerikanska varor. Har handelskriget inletts?

– Vi börjar närma oss, säger Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär.

Malmström är på besök i ett kylslaget Australien, och ett bistert regn smattrar mot glastaket över lobbyn på hotellet i Sydney där den svenska EU-kommissionären bor. Hon är här för att tillsammans med Australiens regering dra i gång samtalen om ett handelsavtal.

Förhandlingarna inleds mot en fond av ett uppblossande handelskrig, där den senaste utvecklingen är USA:s konflikt med Kina kring nya tullar.

Läs mer: EU:s export av handelsfärdigt stål till USA – så här ser kartan ut

Från den 1 juni gäller USA:s kritiserade stål- och aluminiumtullar för EU. Enligt Malmström syns tendenser på att stål dumpas i Europa.

– Stålet som skulle säljas på den amerikanska marknaden försöker man sälja billigt på den europeiska marknaden. Vi har även hört flera amerikanska företag som säger att stålet blivit dyrt, säger hon till TT.

Lista med amerikanska varor

EU överväger därför ytterligare åtgärder, eftersom den normala handeln med stål påverkas.

– Vi kanske också behöver införa skyddande tullar på stål, säger Malmström.

Just nu pratar USA och EU inte alls med varandra. I dagarna, Malmström vill inte säga ett exakt datum, införs EU:s strafftullar mot USA.

– Om några dagar kommer vi att införa våra balanserande åtgärder som vi kallar det, andra tullar mot dem, säger hon.

Läs mer: Beslutet: USA inför tullar för stål och aluminium från EU

Det rör sig om en tidigare offentliggjord lista på amerikanska varor till ett värde av 2,8 miljarder euro. Trump har i sin tur hotat med att införa tullar på bilar och lastbilar som exporteras från EU till USA.

– Det är klart att det skulle vara ett mycket allvarligt slag, säger Malmström, som tillägger att EU inte tagit ställning till något tänkbart motdrag:

– Det finns ju en enorm kritik mot detta även i USA, eftersom det också skulle slå mot amerikansk bilindustri.

Större vilja få till avtal

Handelsbråket med USA påverkar inte EU:s övriga förhandlingar om frihandelsavtal, hävdar Malmström. Hon ser att den politiska viljan att få till avtal mellan länder världen över snarare ökar, och tar Australien som exempel.

– Den tekniska delen är alltid komplicerad, men den politiska viljan är större. USA, vår vän och partner, vill inte vara med, men det vill vi andra. Vi öppnar upp fördelar som USA går miste om, säger hon.

Läs mer: USA:s tullar sänker Electrolux

Cecilia Malmström kallar USA:s stål- och aluminiumtullar olagliga, och ett motdrag är att EU har anmält tullarna till Världshandelsorganisationen WTO.

– USA ser inte Europa som en vän eller allierad, utan tycker att exporten – bland annat svenskt stål som är av yttersta kvalitet – är ett hot mot nationell säkerhet. Det är klart att det är en mycket, mycket märklig situation, säger hon.

Mer om: tull

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer