EU-avtal ska ge bättre tillgång till skydd mot coronaviruset

2020-02-28 16:43  
Socialminister Lena Hallengren (S) besökte på fredagen bland annat Arlanda flygplats som är en av Sveriges fem karantänsflygplatser. Foto: Christine Olsson / TT

Det finns risk att den svenska vården får brist på skyddsutrustning om det nya coronaviruset sprider sig ytterligare. Sverige kommer därför att skriva på ett EU-avtal för att kunna vara med i en gemensam upphandling av personlig skyddsutrustning.

Beslutet om att skriva på avtalet, som förkortas JPA (Joint procurement agreement), fattades vid ett extrainsatt regeringssammanträde på fredagen.

”Även om Folkhälsomyndigheten fortsatt bedömer risken för smittspridning av det nya coronaviruset som låg ska vi vara så förberedda som det är möjligt. Det pågår inom EU planer på en gemensam upphandling av personlig skyddsutrustning och genom att Sverige nu går med i JPA kan vi delta i den upphandlingen”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer