Dubbelmordet i Linköping blir pilotfall med släktforsknings-dna

2019-08-07 16:19  
Nationellt forensiskt centrum i Linköping ska leta efter dubbelmördare i släktforskningsdatabaser. Foto: Jeppe Gustafsson/TT/Bebeto Matthews

Den som söker efter ursprung med dna och släktforskningsdatabaser kan också omedvetet bidra till att sätta avlägsna släktingar bakom lås och bom. Nu ska polisen göra en sökning i Gedmatch och Family Tree.

Många svenskar har de senaste åren skickat in sitt dna till kommersiella företag i hopp om att få veta mer om sitt genetiska ursprung, eller kanske för att hitta en avlägsen släkting i USA.

Men vad många kanske inte känner till är att polisen i vissa fall kan använda sig av dna-företagens databaser vid grova brottsutredningar.

Dubbelmordet i 2004 blir pilotprojekt

Det olösta dubbelmordet i Linköping 2004 blir ett sådant fall. Gärningsmannen lämnade spår i form av blod och hårstrån när han med kniv mördade en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna.

Nu ska dna-profilen skickas in till två populära dna-databaser för släktforskning, i hopp om någon typ av träff för att komma vidare i utredningen, vilket även Sveriges Radio rapporterat om.

Sedan den 1 januari kan polisen göra så kallade familjesökningar i polisens dna-register, men nu blir Linköpingsfallet ett pilotprojekt i Sverige när det kommer till användandet av kommersiella dna-databaser vid polisutredningar.

– Jag kan inte gå in på det specifika fallet, men förhoppningen är att den här metoden kan hjälpa oss att lösa grova brott framöver. Det görs helt enkelt en regelrätt släktforskning, säger Ricky Ansell, chef för biologisektionen på Nationellt forensiskt center, NFC.

Polisen ska söka i Gedmatch och Family tree

Databaserna som den svenska polisen använder sig av i ett inledande skede är Gedmatch och Family tree. Den senare är en av de mest använda bland svenskar.

I Family trees användaravtal står det att rättsväsendet kan få tillstånd att använda tjänsten för att ”identifiera kvarlevor av avlidna personer” eller för att ”identifiera förövare vid mord, sexuella övergrepp eller kidnappning”.

Andra populära sajter, som exempelvis My Heritage, skriver i stället att det är ”strängt förbjudet att använda dna-tjänsterna för brottsbekämpande ändamål” i sitt användaravtal, med tillägget att tillstånd kan ges om domstolsbeslut finns.

Samma metod hittade the Golden State-killer i USA

Etiska och juridiska komplikationer med att använda de kommersiella registren är något polisen tagit hänsyn till, menar Ricky Ansell.

– Vi startade en utredning efter att metoden visat sig vara framgångsrik i USA, bland annat i gripandet av den misstänkte seriemördaren "Golden State Killer", och tillsammans med rättsmedicinalverket kom vi fram till att vi kan testa metoden. Utgångspunkten har varit att endast använda databaser som är öppna för polisen, säger Ricky Ansell.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer