Dubbdäcken får vara på till 30 april

2020-03-25 10:00  
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Transportstyrelsen inför ett generellt undantag gällande reglerna om dubbdäck, och skjuter fram datumet då dubbdäcken ska tas av från den 15 april till den 30 april 2020.

– Orsakerna är framförallt coronasmittan som kommit in. Vi vill skydda de riskgrupper som finns, så de inte ska behöva tvingas ta sociala kontakter, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen.

Förhoppningen är att ett mindre tryck på verkstäderna ska minska köbildning och på så vis minska smittorisken.

– Huvudbudskapet är att man ska se till att byta däcken i god tid och inte vänta till sista veckan i april, då är risken att man inte får någon hjälp, säger Hans Norén.

Läs mer: Norrsken satsar miljoner på startups som kan hjälpa till mot corona

Beslutet välkomnas av Motorbranschens riksförbund, som också hoppas att den tillfälliga förlängningen ska få bli permanent. Närmare bestämt att bilägare ska få en månad på sig att byta från dubbdäck till sommardäck. Men det är inget som Transportstyrelsen har planer på.

– Observera att förlängningen gäller bara för det här året, det kommer inte vara 30 april i fortsättningen, säger Hans Norén.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer