Samhälle

Coronavirusets ursprung fortfarande oklart

Myndigheterna misstänker att smittspridningen tog sin början på fisk- och skaldjursmarknaden i Wuhan i Kina. Marknaden har därefter stängts. Foto: TT

I Kina finns alla förutsättningar för att nya virus ska uppstå och spridas över världen. Men dessa förutsättningar finns nästan överallt. I takt med att vi människor blir fler ökar riskerna ytterligare.

Publicerad

Hittills har fler än 6 000 personer smittats av det nya virus som sprids från Kina, varav drygt 130 personer har dött. Detta är inte första gången ett virus uppstår och sprids från Kina. År 2003 drabbade sars världen, även det ett så kallat coronavirus. Både dessförinnan och därefter har utbrott av olika varianter av fågelinfluensa med ursprung från Kina resulterat i hundratals smittade, var av flera har dött. I folks medvetanden har dessutom namn på pandemiska influensor som Asiaten (1957) och Hongkong-influensan (1968) etsat sig fast.

Men att "alla" virus kommer från Kina eller ens Asien stämmer inte. Det säger Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här