SAMHÄLLE

Boliden frias i uppmärksammad dammtvist

Gruvbolaget Boliden anses inte vara ersättningsskyldiga för den uppmärksammade dammolyckan som inträffade i sydvästra Spanien 1998.

Publicerad

Tingsrätten i Sevilla meddelade under fredagen sin dom i tvisten mellan Andalusiens regionala regering och svenska gruvjätten Boliden.

Domstolen anser inte att Boliden är ersättningsskyldiga för de drygt 89 miljoner euro, motsvarande över 1 miljarder kronor, som regionregeringen krävt av bolaget som ersättning för uppstädningskostnaderna efter en dammolycka 1998 i sydvästra Spanien, där ett dotterbolag till Boliden bedrev verksamhet.

Rättegången har pågått sedan början av juli och handlar om när giftigt avfall från en Bolidenägd gruva rann ut i Guadiamarfloden och dess närområde i södra Spanien i april 1998. Nationalparken Doñana några mil söderut klarade sig precis undan utsläppet.

Händelsen beskrivs som en av Spaniens värsta miljökatastrofer någonsin. Tusentals fiskar och fåglar dog.

"Samtidigt som dammolyckan är oerhört beklaglig bekräftar tingsrättens dom vår syn att de omfattande saneringsinsatser som Boliden genomförde och den kompensation som utgavs i samband med olyckan var tillfredsställande och att Boliden därigenom agerat snabbt och på ett ansvarsfullt sätt", säger Mikael Staffas, Bolidens vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

År 2000 lade en domstol i Sevilla ned åtalet mot Bolidens dotterbolag och slog fast att Boliden inte var straffrättsligt ansvarig för utsläppet, men rättsliga processer i fallet har pågått över 20 år senare.

Beslutet kan överklagas till nästa instans.