Apple: okej att rengöra Iphone med desinfektionsmedel

2020-03-11 10:50  
Anställda vid en Apple-butik i Peking bär ansiktsmasker. Foto: Mark Schiefelbein/TT

Nya coronaviruset har fått Apple att uppdatera sina rengöringsrekommendationer. Nu sägs det vara okej att använda desinfektionsmedel på företagets produkter.

I normala fall brukar mobiltillverkare avråda sina kunder från att rengöra sina med desinfektionsmedel. Men som bekant är inget normalt i dessa coronavirustider. Därför har Apple nu uppdaterat sina rekommendationer när det gäller rengöring av Iphone-modeller.

Rådet tidigare har varit att använda en lätt fuktad putsduk i mikrofiber, speciellt vid rengöring av skärmen. Nu uppger Apple att det är okej om man använder desinfektionsmedel. ”Du kan försiktigt torka de hårda, ickeporösa, ytorna på din Apple-produkt, så som ett tangentbord, skärm eller andra externa ytor.” Företaget rekommenderar att man använder en 70-procentig isopropanol eller våtservetter med desinfektionsmedel. ”Undvik att det kommer fukt in i några öppningar och sänk inte ned din Apple-produkt i någon form av rengöringsmedel.”

Läs mer: Allmänna sammankomster kan begränsas i Sverige

Enligt 1177 Vårdguiden ”finns det inget som tyder på att personer har smittats genom att ta i föremål”. Men dropparna med coronaviruset från till exempel hostningar eller nysningar ”finns kvar i luften en kort stund och faller sedan ned på föremål och ytor. Där kan viruset vara kvar i upp till flera dagar”.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer